Lyssnar man på radioprogrammet Vetandets värld i P1 idag (Vetenskapen efter den ekonomiska krisen) får man sig endera flera goda skratt eller så sätter man skrattet i halsen. Det är ett mycket informativt program som rekommenderas varmt. (1) Bara några korta anmärkningar om programmet:

Det är inte ofta man får höra en nyliberal nationalekonom förklara att hans vetenskap inte duger till att förutse framtiden. Det får man höra Hans Tson Söderström (2) säga i det här programmet. Hittills har ju nyliberala nationalekonomer gjort anspråk på att kunna göra just det och de har envist hävdat att de är sant vetenskapliga och att det är viktigt att politikerna lyssnar till dem, de som kan det där med nationers ekonomi – och det har politiker till all olycka gjort.

Man får också höra att Tson Söderström säga följande om den nationalekonomiska ”vetenskapen” mot slutet av programmet, apropå att den rådande ekonomiska teorin inte fungerade:

Det gäller väl all vetenskap, som Karl Popper brukar uttrycka det, att det kommer en tes och varje tes genererar så småningom en antites och ur denna tes och antites växer det så småningom fram en syntes, och så har det väl också varit inom nationalekonomin.

Ledsen att behöva korrigera en så stor kanon som Hans Tson Söderström, men det var inte Karl Popper som sade detta. Det var Karl Marx. Vi kan alltså konstatera att Tson Söderström numer har anammat den marxistiska historiesynen. Det måste väl glädja varje sann marxist.

Tson Söderström blandar i själva verket här ihop Marx historiesyn med Poppers syn på hur vetenskaplig kunskap produceras och utvecklas. Denna utveckling sammanfattade Popper i formeln :

P1 ->  TT -> EE  ->  P2

Vilket betyder att Popper anser att all forskning och vetenskap börjar med ett problem = Problem 1 leder till formulerandet av en tentativ teori  (TT, också ”hypotes”) – som  testas vetenskapligt (Error Elimination) vilket i sin tur leder vidare till nya forskningsbara/vetenskapliga problem (P 2). Popper såg vetenskapens utveckling som en evolutionär process alltså, där man kom framåt genom att eliminera felaktigheter i teorin. (3)

Kan således konstatera att T:son Söderström inte kan någon vetenskapsteori och därmed inte heller förstår grunderna för det vetenskapliga tänkandet.

När han vidare i programmet säger att vetenskapen inte kan förutsäga något, då undrar man varför vi skattebetalare ska betala en massa nationalekonomer stora pengar? Det vanliga är nämligen att man anser att vetenskaplig kunskap är till för att, och syftar till att förutsäga olika skeenden.

Att nationalekonomer inte klarar den saken och att ämnet inte är en vetenskap i samma mening som fysiken, det vet vi ju, och numer har även Tson Söderström, entusiastisk anhängare av, och vår mest inflytelserika företrädare för Milton Friedmans normpolitik, erkänt detta – och därtill har han tydligen blivit marxist – fast han troligen inte vet om det.

Normpolitiken (4) är alltså den nationalekonomiska teori som inte räknar med att företag måste kunna sälja sina varor också, för att de ska bry sig om att investera i produktionen utan som tror att ju mindre pengar de arbetande människorna har att handla för, desto mer investerar företagen för att öka sin produktion. Det är den nationalekonomiska teori som skapat samhällsekonomiska kriser av gigantiska mått runtom i världen, genom att den tvingat många länder att sälja ut samhällsägda system och företag och skära ner på samhällsservicen till barn och ungdomar (skolor), sjuka, arbetslösa och gamla, vilket har drabbat mängder av människor världen över mycket hårt (fast det är inte så man framställer teorin). Lyssnar man till programmet hör man Tson Söderström slingra sig en mask på en metkrok.

Men eftersom nationalekonomerna själva, liksom bank- och finanssektorns VD:ar har blivit megarika på kuppen, så får vi väl anta att det var själva syftet med nationalekonomin. Världens herrar har alltid anlitat vetenskapen för att göra guld åt sig. En gång i tiden anställde de alkemister, som de hoppades skulle komma på hur man tillverkar guld och göra dem rika. Idag anställer och betalar de nationalekonomer för att ”tillverka” guld åt dem.

För övrigt säger både programledaren och Stefan de Vylder, som också medverkar i programmet, mycket intressanta saker i programmet.

/Kerstin

Länkar:
1) Vetenskapen efter den ekonomiska krisen, Vetandets Värld 16/3 2010, P1
2) Hans T:son Söderström, Wikipedia
3) Se Karl Popper (1972) Conjectures and Refutations. The Growth of Scientific Knowledge samt: Karl Popper (1979) Objective Knowledge.  An Evolutionary Approach.
4) Nationalekonomi – normpolitik, vad är normpolitik?
Mer om konsekvenserna av nationalekonomernas förödande verksamhet
- Vi får sämre service – till högre priser, Jan Guillou, AB
- Jämlikhet och välståndsökning har inget motsatsförhållande. Ekonomikommentarer
- Det isländska folket vägrar betala kleptokraternas äventyr, Nemokrati
- Doomed by the Myth of Free  Trade. How the Economy was Lost,  P C Roberts, counterpunch
- The Sham Recovery, Robert Recih blog