Biosalongerna har den senaste tiden fyllts till brädden. Det började med rymdfilmen "Independence Day" och sedan kom den kärleksfulla parodin "Mars attacks". George Lucas har dammat av och fräschat upp kulttrilogin "Stjärnornas krig" för en nypremiär 20 år efter den ursprungliga versionen och biljetterna säljer som smör. Vi är tillbaka till framtiden inom filmen.

Den första filmen som räknas till science fictiongenren (sf) är George Méliès "Resan till månen" som visades redan 1902. Trots att det har gått nästan hundra år sedan dess verkar intresset inte ha svalnat. I anslutning till vetenskapsfestivalen i Göteborg ordnar Hagabion en egen liten filmfestival på temat "Science Fiction - Svart framtid". Och "Sci-Fi", TV-kanalen som specialiserat sig på filmer och reportage om ufon och andra oförklarliga händelser, lockar med en gratishelg 25-27 april.


Vad är vetenskapligt möjligt i berättelserna?

Science fiction-berättelserna är ungefär lika gamla som den moderna vetenskapen. Numera rör de sig på mer trovärdig mark, men fortfarande är de ofta fulla av grodor. Många filmer bygger vidare på tidigare sf-berättelser och har det varit fel från början lever felet med genom filmhistorien. Och vetenskapliga påståenden som verkar trovärdiga vid tiden för skrivandet kan snabbt bli föråldrade.

Vetenskapen i sf kan vara korrekt, härledd, kontroversiell eller imaginär. Ibland har filmexempel blivit verklighet även om det oftare visat sig röra sig om rena fantasier. Att vissa saker inträffat är inte konstigt eftersom författarna ofta är väldigt insatta i den senaste forskningen och därför lätt kan föreställa sig dess eventuella följder.

Redan 1924 hävdade Bertrand Russell att forskningens fortsatta utveckling var skadlig och sf-berättelsernas skräckscenarier kan om inte annat kanske få oss att tänka till och fundera på vart vi är på väg - även om deras primära roll är att underhålla.

text: JOHANNA HILLGREN
ill: HENRIK LANGE

Läs vidare om vad som är möjligt och omöjligt i verkligheten!

1. Biologiska förändringar och korsningen maskin/människa

2. Tekniska förändringar, utforskning av rymden


   Synpunkter? Skriv till oss!