- Jag vill skapa
sinnliga mötesplatser, eftersom vi lever i en tid som skapar avstånd,
säger Mattias Birath bestämt.
Men festfixare vill han inte kalla sig. Trots att han ordnat måltider
för 350 personer, med både ljud, bild och mat.
Efter en vernissagemiddag
för Svensk Forms 150 års jubileum med temat På havets botten,
har det lossnat ordentligt.
Matgästerna fick gå genom en installationstunnel på 70
meter som var fylld med undervattensljud. Sen kom de in i ett rum som var
som ett stort akvarium.
Där möttes de av bilder, doftande mat och unika brödstycken som var formade
till simmande rödspättor.
Allt för att skapa ett anslag, en annorlunda känsla inför
mötet med matintaget och situationen.
- I varje rum som vi befinner oss, finns förväntningar på
hur vi ska vara, förklarar Mattias Birath.
Det händer något mellan människorna, verktygen han använder
sig av och tingen som maten utgör. Han går så långt
som att påstå sig kunna skilja på vad som är bra
och dåligt för människorna.
McDonalds då?
- Tillhörighet. Som bsymboliserar kommersialismen i världen. Genom att gå dit
inbillar du dig att du stöttar strukturerna i världen. Själva
måltidsformen utger sig för att vara fri, men den är klinisk.
Det är avskalat. Snabbt in och snabbt ut. Du märker inte att du
ätit, säger Mattias Birath och låter som om han skulle kunna
utveckla det hela i två varv till.
Han har tagit tid på sig att fundera på
mötesplatserna i tillvaron. Och intresset för mat har funnits
där hela tiden. Redan som 13-åring arbetade han på Mauritz
kaffe i Göteborg.
Sedan har vägen gått via mimskola i Italien till Högskolan
för design- och konsthantverk (HDK) i Göteborg.
Han fyller snart 30 och har precis avverkat ett stipendieår på
motsvarande HDK i Oslo.
Det var där Zodiaken
kom till. Den designade matbuffén som kom till när en reklambyrå
i Oslo skulle ha fest.
- Jag valde att arbeta med den inre världens kommunikation, eftersom
de arbetar så mycket med den yttre världen och ytlighet.
Tyngdpunkten blev mystik och andlighet med mat i stjärntecken som symboliserade
egenskaper hos de olika människorna. Mattias Birath är grundlig
i sina festförberedelser. Allt ska stämma. I ryggen har han studier
i måltidssociologi och ett brinnande intresse för mat.
Snart är han färdig
med sin uppsats som handlar om måltidens betydelse. Men den stora
visionen handlar om att skapa oaser eller platser i staden. Där man
ska kunna gå undan, för att äta och uppleva i lugn och ro.
Men också där vi får tillåtelse att stanna upp och
känna efter åt både kropp och själ.
text: AGNETA SLONAWSKI
foto: CHRISTIAN ELGWIN
Ta köksvägen till Portugal via
ny kokbok
Smaklig spis med Thomas Normans recept
Tore Wretmans kokböcker säljs
på Sothebys |