MÅLTIDSFILOSOFI
PÅ MENYN

 

- Jag vill skapa sinnliga mötesplatser, eftersom vi lever i en tid som skapar avstånd, säger Mattias Birath bestämt.
Men festfixare vill han inte kalla sig. Trots att han ordnat måltider för 350 personer, med både ljud, bild och mat.
Efter en vernissagemiddag för Svensk Forms 150 års jubileum med temat På havets botten, har det lossnat ordentligt.
Matgästerna fick gå genom en installationstunnel på 70 meter som var fylld med undervattensljud. Sen kom de in i ett rum som var som ett stort akvarium.

Där möttes de av bilder, doftande mat och unika brödstycken som var formade till simmande rödspättor.
Allt för att skapa ett anslag, en annorlunda känsla inför mötet med matintaget och situationen.
- I varje rum som vi befinner oss, finns förväntningar på hur vi ska vara, förklarar Mattias Birath.
Det händer något mellan människorna, verktygen han använder sig av och tingen som maten utgör. Han går så långt som att påstå sig kunna skilja på vad som är bra och dåligt för människorna.
McDonalds då?
- Tillhörighet. Som bsymboliserar kommersialismen i världen. Genom att gå dit inbillar du dig att du stöttar strukturerna i världen. Själva måltidsformen utger sig för att vara fri, men den är klinisk. Det är avskalat. Snabbt in och snabbt ut. Du märker inte att du ätit, säger Mattias Birath och låter som om han skulle kunna utveckla det hela i två varv till.

Han har tagit tid på sig att fundera på mötesplatserna i tillvaron. Och intresset för mat har funnits där hela tiden. Redan som 13-åring arbetade han på Mauritz kaffe i Göteborg.
Sedan har vägen gått via mimskola i Italien till Högskolan för design- och konsthantverk (HDK) i Göteborg.
Han fyller snart 30 och har precis avverkat ett stipendieår på motsvarande HDK i Oslo.
Det var där Zodiaken kom till. Den designade matbuffén som kom till när en reklambyrå i Oslo skulle ha fest.
- Jag valde att arbeta med den inre världens kommunikation, eftersom de arbetar så mycket med den yttre världen och ytlighet.
Tyngdpunkten blev mystik och andlighet med mat i stjärntecken som symboliserade egenskaper hos de olika människorna. Mattias Birath är grundlig i sina festförberedelser. Allt ska stämma. I ryggen har han studier i måltidssociologi och ett brinnande intresse för mat.
Snart är han färdig med sin uppsats som handlar om måltidens betydelse. Men den stora visionen handlar om att skapa oaser eller platser i staden. Där man ska kunna gå undan, för att äta och uppleva i lugn och ro. Men också där vi får tillåtelse att stanna upp och känna efter åt både kropp och själ.

text: AGNETA SLONAWSKI
foto: CHRISTIAN ELGWIN

Ta köksvägen till Portugal via ny kokbok

Smaklig spis med Thomas Normans recept

Tore Wretmans kokböcker säljs på Sothebys