ALBA NR 5 - 8 SEPTEMBER 1999

 WWW.ALBA.NU

 
   
Att skiljas är att dö en smula. Och att mötas är att leva lite grand. Möten är livsviktiga för oss flockdjur. Vi söker oss till varandra och i mötet kan vad som helst hända.
Men var ses vi? I hemmet? Ute på gatan? Eller i en mer abstrakt verklighet?
 
   
  SIRI REUTERSTRAND
VAR SKA VI TRÄFFAS?
Det privata rummet är mitt, där väljer jag vem jag vill möta. Det offentliga rummet är allas gemensamma, vi har samma rätt att vistas där. Där finns det plats för slumpmässiga möten.
   
  CHRISTER WIGERFELT
BOSTADEN SOM MÖJLIG MÖTESPLATS
Städerrnas mötesplatser har i huvudsak utgjorts av det offentliga rummet, som caféer, gator och torg. Har bostaden varit en möjlig mötesplats? Har årets bomässa i Helsingborg signalerat om ett mer utåtvänt boende?
   
  INGRID HOLMQVIST
IDESPRIDNING I SALONGERNA
För 200 år sedan var bostaden inte lika privat som idag. Salongerna var viktiga centra för idéspridning. Svenske diplomaten Carl Gustaf von Brinkman guidar oss i Berlins dynamiska salongskultur.
   
  CHRISTER WIGERFELT
SAMLING VID NODERNA
Den globala kapitalismen växer sig allt starkare, samtidigt som regionerna växer på bekostnad av nationatstaterna. Var hittar man strategiska mötesplatser i denna splittrade värld?
   

 

LINA GUSTAVSSON
MÖTESPLATSER I LIVET
Albas nya ungreporter skriver om var de viktigaste mötena i livet äger rum.
   
  G M SERÉN
ATT MÖTAS OCH STÖTTA VARANDRA
Genom att mötas och prata om sina problem, stöttar människor varandra! Det är den enkla grundidén bakom Anonyma alkoholister en rörelse som bildades i USA på 30-talet och som nu finns spridd över stora delar av världen.
   
  UR GAMLA NUMMER
STADEN SOM KREATIV RESURS

Nummer 7/97 innehåller mycket att läsa.
GRÄNSÖVERSKRIDANDE MÖTEN
Tre dagar på tre platser i Göteborg, arr Västsvenska Nätverket.
PRIVATE SHOWS
Artikel ur Alba 6/97.
LÄMNA MIG INUTI
Hänger ihop med artikeln ovan.
   
  SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
   
   
  SIRI REUTERSTRAND
BOKMÄSSAN SLÅR TILL IGEN!
Nu är det dags igen. Bokmässa i Göteborg för femtonde gången. Här delar Albas redaktion med sig av sina bästa tips till bokmässebesökare.
   
  LEIF WILEHAG
BRA - MEN INTE S Å BRA!
Liza Marklund har fått massor av positiv uppmärksamhet för sin roman Sprängaren. Och visst är den bra, men några invändningar finns det trots allt.
   
  SIRI REUTERSTRAND
SKICKLIGT MEN DISTANSLÖST
Sigge Eklunds debutroman Synantrop är välskriven men faller ändå inte Alba helt i smaken. De är ju så unga nuförtiden de där författarna...
   
  CHRISTER WIGERFELT
FILOSOFI FÖR ALLA
Filosofi är spännande, det förstår man av små barns stora frågor. På vägen mot vuxenlivet tycks det glida över i obegripligheter. Bryan Magee gör ett försök att placera filosofin i vardagsrummet.
   
  G.M. SERÉN
BEHANDLINGSHEMMET
Novell om möten på ett behandlingshem för missbrukare.