Ett kritiskt dilemma

[161010] Alba.nu bjuder in till informellt samtal om var kulturkritiken ska få plats i medierna. Man kan ha många uppfattningar om den så kallade tidningsdöden, dess orsaker och konsekvenser, blott en sak är säker: den kommer inte att upphöra! Och hur förhåller vi oss då till en sådan omvälvande förändring i det mediala landskapet – som kritiker, som utövande konstnärer? I vilken ny relation kommer dessa varandra närstående yrkeskategorier att stå? Med vilka konsekvenser för det konstnärliga skapandet och reflektionerna över det?

Alba.nu är Sveriges äldsta digitala kulturtidskrift och utkom med sitt första nummer i januari 1997. Den har erbjudit ett forum för kritiskt tänkande inom många skiftande områden och givit hundratals skribenter uttrycksmöjligheter på hög nivå. Den öppnas av tiotusentals läsare varje månad – det är sannolikt långt fler än vad papperstidningarnas kultursidor kan berömma sig av.

Utan att ha kunnat erbjuda någon ekonomisk ersättning har tillfället ändå tagits väl tillvara. Så att även om en arbetsplats (och de har hunnit bli många nu) upphör med att hålla sig med heltidsanställda kritiker, eller upphör att existera över huvud taget, har personer med värdefulla erfarenheter och kunskaper i mån av håg och intresse kunnat fortsätta sina gärningar med fri tillgång till sitt material: böcker, teater- och filmbesök, museer mm.

Det tjänar – i denna lika lite som i andra samhälleliga frågor – någonting till att önska gårdagen tillbaka. Det kommer inte att hända. Kanske fanns den aldrig. Nostalgi leder förr eller senare till bitterhet, bitterhet föder en usel form av konservatism. Bättre att se möjligheterna i en ny situation, identifiera den frigörande potentialen i nätverklighetens gränslösa bredd.

Lever möjligheterna för den nya kulturradikalismen? Vi kan inte undvara det kritiska samtalet. Vi skapar ingenting ensamma. Vi blir olyckliga om möjligheten att föra sådana samtal – på en mängd olika sätt och utifrån vitt skilda premisser – fråntas oss. Hur skriver man kritik? Hur läser man den? Vilken kritik struntar man i? Vilken följer man som en ledsagare?

Frågorna är oändliga och därför samlas nuvarande medarbetare i alba.nu den 18/10 till ett samtal om dessa angelägna ting utifrån sina egna erfarenhet av att vara ett levande forum i etern. Vi har även inbjudit deltagare utifrån. Vår tanke är att samtalen ska filmas och läggas ut på Youtube.

Använd höstrusket väl – till ett varmt och livligt tankeutbyte i samvaro med tilltugg. Några medverkande:

Kjerstin Norén, tidigare teater- och kulturkritiker och redaktör på danska Information), som knutits till Alba.nu med liknande uppdrag.
Martin Ricksand, filmvetare och sedan ett par år filmkritiker på Alba.nu
Peter Jägbring, skådespelare som bidrar med såväl film- som teaterkritik.
Christian Swalander, idag litteraturkritiker på Alba.nu och Borås tidning, har tidigare suttit i juryn för tidningens debutantpris.
Dessutom medverkar Peter Wahlqvist, tidigare medlem i Nationalteatern och teaterchef för Stockholms stadsteater.

Samtalsledare:
Siri Reuterstrand, redaktör på Alba.nu

▪ KjN

Varmt välkomna
tisdag 18/10
klockan 19.00
Litteraturhuset,
Heurlins plats
Göteborg

Ett arrangemang av Tidskriftsverkstan i Väst, Litteraturens Hus och Alba.nu, med stöd av Kulturrådet.

Här finns en ljudfil från mötet på en dryg timme.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: