Forskning pågår

[210301] Foto: Jens S. Jensen

 

En bok som bör läsas

Av Christian Swalander
[210728] När Eija Hetekivi Olssons debutroman Ingenbarnsland kom ut år 2012 belönades den med Katapultpriset och nominerades också till Augustpriset. Men framför allt blev dess huvudperson Miira, den tuffa tjejen från Gårdsten, älskad och beundrad för sitt mod och sin uppdrivna känsla för samhällets strukturella orättvisor. Det gällde de skilda materiella villkoren och sociala förutsättningarna för förortens människor jämfört med de bättre bemedlade i innerstaden, men också hur kvinnors villkor var så systematiskt sämre än männens.
LÄS MER>>

Foto: Hjältarna från Angered

Av Bertil Håkansson
[210407] När vi jobbade med att sätta upp ”Hjältarna från Angered” vid spårvagnshållplatsen Hammarkullen kom ett gäng glada tjejer förbi. De stannade till. Plötsligt ropade en av dem:
–Det är ju vi som är hjältarna!
Skratt och jubel.
LÄS MER>>

Klen plan för Göteborgs utsatta områden

Av Håkan Thörn, Catharina Thörn, Ingrid Sahlin, Ove Sernhede, Nazem Tahvilzadeh
[210406] AB Framtiden har presenterat en omfattande strategi för att utveckla Göteborgs utsatta områden. Problemet är att den inte bygger på relevant forskning och präglas av vinstintresse, skriver bland andra Håkan Thörn, professor i sociologi.
LÄS MER>>

Forskning med förhinder

Av Christer Wigerfelt
[210227] För att få en uppfattning om var forskningsprogrammet Mellan resignation och framtidstro befinner sig bestämde jag en intervju med Ove Sernhede på ett inte helt Corona-säkert café i mitten av februari.
LÄS MER>>

Mellan resignation och framtidstro

Av Christer Wigerfelt, Ove Sernhede
[210220] Alba.nu har fått möjligheter att följa forskningsprogrammet Mellan resignation och framtidstro inifrån. Programmet består av tre delprojekt som alla är finansierade av Sten A Olssons stiftelse för konst och kultur. En av utgångspunkterna för programmet är de dåliga skolresultaten i många av dagens svenska förorter. Det är i snitt inte mer än hälften av högstadieeleverna i de så kallade utsatta stadsdelarna som lyckas med att skaffa sig tillräckliga betyg för att kvalificera sig för gymnasie­skolan.
LÄS MER>>

Startsidans vinjettbild till Forskning pågår och denna sidas vinjettbild är två ikoniska bilder från 70-talets förorter i Göteborg.

Vinjettbild till startsidan: Ingmar Jernberg. Hemsida: http://www.ingmarjernberg.com.

Vinjettbild denna sida: Jens S. Jensen. Läs mer på Wikipedia.se

 

Medverkande forskare

 

ladda upp ansökningen

 

 

Skänk ett bidrag till Alba!

swishGillar du denna artikel? Redaktionen arbetar gratis, men vi behöver stöd till driften. Ditt stöd skulle betyda mycket för oss. Swisha valfritt belopp till Tidskriften Alba.

Swisha till 1231666452

Mer information om Swish och Alba.nu

Dela den här artikeln: