Kurt Tucholsky – Tyskland, vårt Tyskland

[161016] I det turbulenta tyska tjugotalet hörde författaren och journalisten Kurt Tucholsky till de mest tongivande kritiska rösterna mot ett samhälle som karakteriserades av djupa klasskillnader, militarism och eftergivenhet mot den framväxande högerextremismen. Han var född 1890 och avled genom självmord som politisk flykting i Sverige år 1935.

I antologin Tyskland, vårt Tyskland har redaktören Jan Stolpe samlat ett stort antal texter av Tucholsky. Det rör sig om både prosa och lyrik, en del mer litterärt orienterad och annat mer åt det journalistiska hållet. Prosan har översatts av Ulrika Waldenström och lyriken av Carsten och Ola Palmaer.

Tucholsky framträder som skarp satiriker och häcklar en självtillräcklig borgarklass och en stockkonservativ överklass och dess militaristiska åthävor. I ett fingerat brev låter han en knipslug borgare försöka komma undan en i hans tycke för dyr läkarräkning, i en artikel lyfter han fram hur straffmätningen ser ut när det gäller politiskt motiverad brottslighet, och där ”brott från höger” systematiskt bedöms mycket mildare i domstolarna än ”brott från vänster.”

Tucholsky fråntogs sitt tyska medborgarskap och hans skrifter kastades på bokbålen i trettiotalets början. Antologin med hans texter är av stort kulturhistoriskt intresse, här framträder en intellektuell som såg den tyska katastrofen nalkas och försökte göra något åt det.

Christian Swalander

Kurt Tucholsky
Tyskland, vårt Tyskland
Redaktör: Jan Stolpe
Celanders förlag 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: