Beduiner första offer när Östra Jerusalem inringas

Eid Abu Khami och Angela Godfrey-Goldstein

[171020] Muren mellan Israel och Palestina – eller barriären som israelerna kallar den – ska nu enligt planerna expandera in på mer palestinsk mark. Den här gången kan Östra Jerusalem bli inringad av muren och hela södra Palestina i praktiken avskuren från resten.

– Här finns inga palestinier, bara några få tusen beduiner, säger Israels premiärminister Benjamin Netanjahu i en video (se länk nedan). Han syftar på beduinsamhället Khan al Ahmar. De bor idag innanför den mur som är tänkt att kapsla in Östra Jerusalem från resten av Palestina. Kvar blir endast små rännilar in till staden i söder och norr. Redan här har vi en möjlig internationell kris och brott mot internationella konventioner. Men dessutom blir en israelisk ”säkerhetsväg” till Jeriko en spärr som i det närmaste styckar av Södra Palestina från den norra delen.

Beduinsamhället Al Khan al Ahmar kommer ursprungligen från Negevöknen. Efter kriget som ledde till utropandet av Israel 1948 fördrevs samhället till Västbanken i dåvarande Jordanien, trots att de folkrättsligt betraktas som israeliska medborgare. Inledningsvis levde de som tidigare med boskapsskötsel med får och kameler.

– Vi evde ungefär som i Negevöknen, säger Eid Amu Khamis, som är talesperson för beduinsamhället. Männen skötte djuren. Kvinnorna gjorde mjölkprodukter och dadlar till marknaden.

– Idag har vi fem procent kvar av djuren. Israel har spärrat av marken så vi har nästan inga betesmarker kvar och marknaden spärrades i praktiken av när de skapade sina Check-points, övergångsstationer.

Gruppbild: Alice Panepinto, Eid Abu Khamis, Angela Godfrey-Goldstein
Alice Panepinto, forskare i internationell rätt vid Queens University i Belfast – Eid Abu Khamis, talesperson för beduinsamhället Al Khan al Ahmar – Angela Godfrey-Goldstein, grundare av Jahalin Solidarity

Resultatet är en krossad beduinkultur. Kvinnorna måste stanna hemma och familjekonflikterna är fler. I brist på produktionsmöjligheter har det vuxit fram en konsumtionskultur. Medlemmarna i Khan al Ahmar har hamnat i en identitetskris

– Vi får inte bygga något, fortsätter Eid Amu Khamis. Vi har inte tillgång till elektricitet och vi övervakas med drönare av bosättare. Vi är inringade av industrier och bosättare och kan därför inte längre leva som beduiner.

Trots detta föredrar de att stanna eftersom alternativen upplevs som sämre. Antingen till en förgiftad soptipp eller mark där det redan finns beduiner. Till råga på allt kommer de då att krävas på ett högre markpris.

Angela Godfrey-Goldstein är judisk medborgare i Israel och grundare av fredsrörelden Jahalin Solidarity och arbetar til stöd för beduinernas rättigheter. Hon tror att Israel passar på att skjruta fram sina positioner i Palestina nu när världens ögon är riktade mot resten av Mellanöstern och de ökade spänningarna mellan USA och Nordkorea. .

– Donald Trump är ett av regionens största problem. Enligt honom kontrollerar Israel 2 procent av Palestina, men i själva verket är det 82 procent. Så Israel möter inga diplomatiska hinder i sina expansionsplaner.

– Det är nu ett ”window of opportunity” för Israel att gå snabbt fram. För palestinier och beduiner betyder konfiskering av land i förlängningen att man skapar ett apartheid-system, vilket i sin tur betyder ett slut på demokratin. Israel bedriver en politik som kommer att leda till självmord, avslutar Angela Godfrey-Goldstein.

Den israeliska regeringen har meddelat Högsta domstolen att man planerar att tvångsförflytta Al Khan al Ahmar i mitten av nästa år.

▪ Christer Wigerfelt

Länk till videon High Hopes.
Länk till Jahalin Solidarity

 

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: