Kulturfynd på hemmaplan

Temavinjett

[180716] När jag är ute på resor undersöker jag vilket utbud som finns att besöka av museer och konstinrättningar. Under de senaste decennierna tycker jag mig ha sett en snabb tillväxt framför allt i byggnader. Det tycks pågå en kamp om att vara mest spektakulär i någon form.

Det som i Europa började med Guggenheim i den krisande staden Bilbao väckte intresset bland politiker och folk inom fastighetsmarknaden på många håll. Kultur har blivit turistindustri och big business. Och vist är det kul att besöka rumsligt spännande kulturbyggnader som Guggenheim i Bilbao, Louisiana söder om Helsingör och Whitney i New York. Mest hajpat idag är nutida konst. Visst, det är svårt att bygga många konstmuseer kring Leonardo da Vinci med de fem tavlor man har knutit till honom. Men många nutida konstnärer kan man se på många museer, vilket kanske bidrar till en mättnadskänsla.

Men måste det alltid vara spektakulärt? Det fina med det växande intresset för kultur är att det växer även på bredden. Man kan hitta spännande utställningar på Vandalorum i Värnamo, museum för konst och design. Denna sommar visas exempelvis Wasteland, från avfall till arkitektur. En utställning som bevisar att smarta idéer inte nödvändigtvis är beroende av en fet plånbok.

En sommar som denna är det många som väljer att tillbringa semestern i Sverige. Varför då inte besöka något museum som ligger längs dina resvägar! Detta är tredje sommaren i rad som Alba gör en museiguide med svenska kulturpärlor. I de flesta fall är det kulturinstitutionen själv som i någon form beskriver sin pärla.

De flesta museer vi presenterar har jag personligen besökt och fattat tycke för. Norrländska samemuseet är undantaget. Tanken var att presentera fem pärlor men det blev fyra. Kiruna skulle ha varit med. Visst är det något spektakulärt med en stor stadsomvandling på så kort tid. Men samtidigt sker snabba stadsomvandlingar på flera håll i Sverige. Hur påverkas en stad som Örebro när det på kort tid byggs många bostadsområden mitt inne i stan och runtomkring?

Det kanske man kan fundera på när man besöker Ebbas Hus mitt i centrala Malmö. Eller bruksortsmuseet i Lesjöfors, där utvecklingen har varit tvärtom mot i Örebro. Eller transformera frågeställningen till den moderna idrotten, en produkt av industrisamhället. Hur har den utvecklats och varför? Voila, sa fransmannen. Håll till godo.

▪ Christer Wigerfelt

Christer Wigerfelt är temats redaktör.

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: