ÖKENVANDRINGEN MELLAN ISRAEL OCH PALESTINA
 
 

Livet i Palestina kan vara en mardröm. Fotografen Mia Gröndahl berättade på en förhandsvisning av sin utställning på Folkets hus i Göteborg om den förnedring palestinierna utsätts för av israelerna. Fem bosättare på ockuperad mark skulle gå över landsvägen, fast vid olika tidpunkter. Militärerna spärrade av vägen som en säkerhetsåtgärd. Det tog flera timmar och bilköerna växte sig kilometerlånga. Det är bara ett av otaliga exempel på hur palestiniernas vardag systematiskt slås i spillror. Sjuktransporter riskerar att bli dödens väntrum.

På vissa ställen är det dessutom omöjligt att ta sig några längre sträckor, därför att israelerna har hackat sönder vägarna. Dagens Israel är en militariserad stat som påminner en del om det rasistiska Sydafrika. Med folkets stöd i demokratiska val. Men man får inte glömma bort att det finns många israeler och judar i andra länder som gör ett viktigt arbete för att åstadkomma en rättvis och hållbar fred mellan Palestina och Israel.
Hur länge ska vi i Europa bara passivt beskåda denna dubbla förnedring? Finns det några öppningar till fred? Frågorna hopar sig. Det är vår moraliska skyldighet att bidra till ett vettigt svar. Några fristående bidrag presenteras här nedan och intill.
CHRISTER WIGERFELT, RED [NR 2/2002]

 

Extra KHALED SALIH [2/02]
DEMOKRATIN - ETT ARABISKT DILEMMA
Den svaga demokratin i länderna i Mellanöstern påverkar vår världsbild av situationen. Men det finns trots den mörka bilden även ljuspunkter och ansatser till förändringar.
Extra HENRY ASCHER [2/02]
"KAPITULERA ELLER BLI TERRORIST"
Så lyder Sharonregeringens framtidsvision. Den är förödande inte bara för palestinierna utan också för Israel och för resten av världen. Det är dags att mobiliseera motkrafterna.
Extra MICHAEL SCHULZ [2/02]
KONFLIKT UTAN SLUT?
Bomberna faller i Betlehem och freden känns oändligt avlägsen. Precis intill i Tantur hör Michael Schulz vad som pågår samtidigt som han levererar en analys om villkoren för fred.
Extra MONZER EL-SABINI [2/02]
VI MÅSTE FÅ ÅTERVÄNDA
Länge har vi palestinier hört om världens skuld gentemot judarna, men när kommer det dåliga samvetet att omfatta även oss? Världen fördömer etnisk rensning på andra håll, men har bara sett på eller till och med gett sitt stöd när det gäller Israels sätt att behandla palestinierna.
Extra

CHARLOTTE SVÄRDSTRÖM [2/02]
VI VILL HA EN ALLVARLIG DIALOG
I samband med årets Göteborg Filmfestival var fyra palestinska filmare på besök.
- Konsten kan ge kraft i kampen, sa de och berättade om det aktuella läget. En mörk bild men med en liten strimma av hopp.

Extra

CHRISTER WIGERFELT [2/02]
FÅR MAN SKÄMTA OM JUDAR?
Svenskar skämtar om norrmän, engelsmän om fransmän och fransmän om tyskar. Men varför skulle det vara extra tabu att skämta om judar? Se bilder som gisslar och provocerar.

Extra

FAKTA OCH SÅNT [2/02]
VISSTE DU ATT...
En liten faktasamling att begrunda innan du bestämmer dig för vad du anser om denna konflikt. Fakta som inte så ofta syns i våra svenska medier.

Extra

WEBBGUIDE [2/02]
FÖR DIG SOM VILL LÄSA MER
Ett knippe blandade länkar till allt från myndigheter och FN-organ till Rabbis for Peace, officerare som vägrar tjänstgöra i ockuperade områden, kartor och bilder från Västbanken och mycket mera.

Bevakat

LEIF WILEHAG [3/02]
SNEDVRIDEN DEBATT OM MELLANÖSTERN?
Samfundet Sverige-Israel diskuterade konflikten i Mellanöstern, med journalisten Richard Jändel som huvudtalare. Han tog upp flera exempel på vad han ansåg vara israelfientligt.

Debatt

BERTHEL NORDSTRÖM [3/02]
OFFREN HAR BLIVIT BÖDLAR
I min ungdom var jag frustrerad över att vi inte kunde göra mer för att hjälpa judarna undan förföljelsen i Tyskland. Idag är jag frustrerad över att se hur de själva har utvecklats till barbarer.

Debatt

MIA GRÖNDAHL [4/02]
SKICKA RÄKNINGEN TILL ISRAEL, PERSSON!
Den israeliska armén har genomfört ett härjnings- och plundringståg över Västbanken. Albas ögonvittne berättar om skändningen av det palestinska kulturministeriet.

Vittnesmål

IDA FASTÉN [5/02]
MINA MÅNADER I DET PALESTINSKA INFERNOT
Ida Fastén har nyligen kommit hem till Sverige efter att ha agerat "mänsklig sköld" på Västbanken. Här kan du läsa hennes egna ord om upplevelsen och se några av hennes bilder.

Debatt

ZVI WIRSCHUBSKY [5/02]
ARABISK INTOLERANS I MELLANÖSTERN
Varför har arabvärlden hamnat så långt efter? En förklaring kan vara demoniseringen av judar, Israel och Västvärlden. Det är hög tid att man tar itu med sina otidsenliga samhällsskick.

Debatt

CHRISTER WIGERFELT [5/02]
NÄR SKA SVENSKA JUDAR PROTESTERA?
När Sharon klev upp till Alaksa-moskén i Jerusalem förmörkades himlen åter över Mellanöstern. Alltför många svenska judar försöker omformulera konflikten till antisemitism i Väst.

Recension

STEFAN COSTER [6/02]
BAKGRUND TILL MELLANÖSTERN-KONFLIKTEN
En personligt hållen faktarik betraktelse över den evigt pågående mellanöstern-konflikten. Många argument för palestinavänner och en tankeställare för andra.
Andreas Malm - Bulldozers mot ett folk

Recension

DANIEL OLSSON [2/03]
VÄGEN TILL PALESTINA
Evert Svensson är en av många som gått från att ge ett oreserverat stöd till Israel till att bli palestinavän. På sätt och vis personifierar han därmed en historisk process i stora delar av Europa.
Evert Svensson - Vägen till Palestina

KAMPANJ MOT ISRAELS MUR PÅ VÄSTBANKEN
9 NOV 2003: INTERNATIONAL DAY OF ACTION AGAINST THE WALL
KARTOR ÖVER MURENS STRÄCKNINGAR

www.stopthewall.org

Recension

DANIEL OLSSON [6/03]
NYCKEL TILL FÖRSTÅELSE
Judensomen, kristendomen och islam började alla som varianter av vad vi idag skulle kalla politiska rörelser, säger Tariq Ali i denna intressanta beskrivning av hur fundamentalismen kan ses som svar på socio-ekonomiska problem.
Tariq Ali - Fundamentalisternas kamp

Analys

ANDERS JÄGERSKOG [7/03]
VATTENKRIG - MYT ELLER SANNING?
Det talas allt oftare om vatten som källa till konflikter och krig. Men till och med idag då konflikterna i Mellanöstern är som hetast finns exempel på fredligt samarbete och hopp om framtiden.

Anmälan

CHRISTER WIGERFELT [1/04]
KONSTEN ATT BLI EN INSTALLATION
Konst och politik är en vansklig kombination. När den israeliske ambassadören ingrep i en installation, blev han en del av verket. Men hur kommer den påstådda antisemitismen in i verket?
Norman G Finkelstein - Förintelseindustrin

Recension

MONZER EL-SABINI [2/04]
SYNLIGGÖR EN VERKLIGHET FÅ VILL SE
Monzer El-Sabini är uppvuxen i ett palestinskt flyktingläger i norra Lobanon. Nu återupplever han palestiniernas pendlingar mellan hopp och förtvivlan i Mia Gröndahls fotobok.
Mia Gröndahl - In Hope and Despair

Avlyssnat

CHRISTER WIGERFELT [6/04]
ISRAEL VÅR TIDS SYDAFRIKA
Vad skiljer och vad förenar Sydafrikas och Israels apartheidsystem? Det var utgångspunkten för en debatt under bokmässan i Göteborg. Och var finns lösningen på konflikten?

Tema

GUSTAV FRIDOLIN [2/06]
APARTHEIDMUREN ÄR GLOBAL
Man kan besöka Israel utan att se något annat än vad regimen önskar. Men man kan även ta sig fram på egna vägar och se ett brutaliserat samhälle. Följ med på resan.

Tema

CHRISTER WIGERFELT [2/06]
FOLKET SOM STAL ETT LAND
Ett land utan folk till ett folk utan land. Så tänkte hon och drog från England till Israel. Efter ett tag flyttade hon till en palestinsk by och upptäckte Israels blinda fläck.
Susan Nathan – Ett annat Israel

Tema

EVERT SVENSSON [2/06]
ISRAEL TRAMPAR PÅ FOLKRÄTTEN
Israels historia uppvisar en katalog av åsidosättande av internationell rätt. Landet har det största ansvaret för en lösning på konflikten med Palestina..

Tema

ISABELL SCHIERENBECK [2/06]
ISRAEL MELLAN SIONISM OCH VÄLFÄRDSPOLITIK
Det sionistiska projektet att bita sig fast på palestinsk mark möter idag inget motstånd. Kommer spänningarna mer att handla om nedmonteringen av välfärdsstaten?

Tema

ULF BJERELD [2/06]
HAMAS BÖR DÖMAS EFTER SINA GÄRNINGAR
Valet i Palestina förde terroriststämplade Hamas till makten i ett demokratiskt val. Israel, USA och EU har därefter fryst sina relationer till palestinierna. Bäddar man därigenom för ännu en upptrappning av konflikten?

Tema

ANDERS JÄGERSKOG [2/06]
VATTENRESURSERNA EN KÄLLA TILL KONFLIKT?
Vatten är en viktig överlevnadsfråga för både Palestina och Israel. Det mesta finns på Västbanken. Hamnar de flesta tillgångar bakom den mur som nu byggs av Israel?

Tema

MICHAEL SCHULZ [2/06]
NYA MÖNSTER I KONFLIKTEN?
Hamas seger vid det palestinska valet tycks ha stängt dörren till fred med Israel. Men om de palestinska rörelserna enas öppnas nya möjligheter till fred.

Recension

LEIF WILEHAG [3/08]
GEDIGET OM ETT KONTRIVERSIELLT EXPERIMENT
[080811] Om kibbutzrörelsens och det judiska folkets historia; ända från anfadern Abraham och till idag. Författaren tar tydligt ställning för kibbutzerna och en tvåstatslösning i Mellanöstern.
Richard Jändel – Kibbutzen - från utopi till verklighet

Rapport
9 artiklar

EVA MARIA WESTERLUND
DAGBOK FRÅN JERUSALEM HÖSTEN 2008
[Hösten 2008] Nio artiklar om vardagen för fredsarbete i Palestina, från bostääarstaden Efrat till ockupation av palestinska hus i Hebron. Plus analys av fredsrörelsen i Israel.

Diverse

CHRISTER WIGERFELT [6/08]
PENNAN SOM VAPEN MOT ISRAEL
[090104] Israel har åter slagit till med militärt övervåld mot Gaza. I våra huvuden pågår en annan kamp, om sympatier. Pennan är ett av vapnen.

Anmälan

CHRISTER WIGERFELT]
VÄGGARNAS MOTSTÅND MOT OCKUPATIONEN
[090910] Graffiti har en helt annan betydelse i Gaza än här hemma. Där ingår muralmålningarna i kampen mot Israel och formar ett slags alternativ media.
Mia Gröndahl – Gaza Graffiti

Recension

CHRISTER WIGERFELT
PALESTINIER I HUSARREST
[091105] Hon åkte till Palestina för att bevaka de israeliska vägspärrarna. Hon åkte till Israel för att försöka hitta sin försvunne far. Det blev fler än två resor på samma gångt.
Johanna Wallin – Jag går aldrig ensam mer

Rapport

BITTI INGEMANSSON
BETLEHEM – DÄR MYT MÖTER VERKLIGHET
[091224] I dessa dagar är det många turister som söker sig till Betlehem. Där får de ofta sin barndoms bild av Det Heliga Landet bekräftad. Men vänta, saknas inte något?

Recension

SARA AARNIVAARA
VARFÖR INVADERADE ISRAEL GAZA?
[111229] Den amerikanska statsvetaren Norman Finkelsteins nya bok om den israeliska invasionen av Gaza i december 2008 är en i raden av flera kritiska böcker av denna författare om Israel-Palestina-konflikten.
Norman Filkelstein – Den här gången gick vi för långt 
 

BILAGA TILL
ALBA.NU

TIDNING FÖR
KULTUR,
VETENSKAP
OCH SAMHÄLLE

 

BILDBEVISET
 
Livet i flyktingläger
Hur ser livet ut i de palestinska flyktinglägren? Det kunde du se på Folkets hus i Göteborg, där Mia Gröndahl visade bilder t.o.m 1 maj 2002
[2/02]

 

BILDBEVISET
 
Israel siktar
mot framtiden

Israels mångåriga lågintensiva statsterror mot palestinierna på Västbanken, Gaza och
i östra Jerusalem
har nu övergått i
öppen brutalitet.
[3/02]
 
BILDBEVISET
 
Israel
bygger en mur på Västbanken som påminner om ett Tyskland som inte längre finns.
[5/03]