Golems öga

[050908] Golems öga (Natur och Kultur) är andra delen i en serie om tre böcker om anden Bartimeus och trollkarslärlingen Nathaniel. Jonathan Stroud har gjort succé världen med sina spännande och underhållande böcker. De bjuder på njutning från första till sista sidan – nu längtar jag bara efter att del tre ska komma på svenska. Del två kommer ut i september, så jag lär får vänta på trean.

Bartimeus är en förslavad ande i en trollkarlsvärld där alla trollkarlar är korrupta. De härskar över och förtrycker vanliga människor – så kallade ofrälse – som inte kan trolla, och de gör det med hjälp av förslavade andar. Med andarnas hjälp kan trollkarlarna utnyttja de ofrälse, bygga upp sina egna rikedomar, och samtidigt hålla de ofrälse så ovetande som möjligt om hur manipulerade de är.

I första delen – Amuletten från Samarkand – får man följa Nathaniels uppväxt och skolning till trollkarl. Han växer upp hos en kall och hänsynslös trollkarl, som undervisar honom, men inte visar någon kärlek och omsorg alls. Efterhand börjar han känna att hans begåvning är vida större än hans lärares och hon börjar tillägna sig och testa magiska kunskaper på egen hand. När händelseutvecklingen sedan leder till att han vill hämnas på en annan trollkarl, kallar han fram Bartimeus och kräver hans hjälp. De blir ett udda radarpar, alltid i luven på varandra, men tillsammans klarar de alla prov de ställs inför.

I Golems öga handlar det om en enorm lerfigur som härjar i London. Bartimeus blir rasande när Nathaniel återigen ber om hans hjälp och i den här boken är Nathaniel själv på väg att bli korrupt och självisk. Frågan är hur Nathaniel utvecklas i tredje boken – ska han gå tillbaka till att hålla fast i de ideal han trots allt hade när han var yngre eller ska han bli lika makthungrig och hänsynslös som alla andra trollkarlar? I Golems öga presenteras också en tredje huvudperson, Kitty, en vanlig – ofrälse – tjej, som kan stå emot trollkarlarnas magi och som är medlem av en motståndsrörelse.

De här berättelserna har en massa magi och äventyr. Det är inte Harry Potter-fantasy, utan tvättäkta action och spänning, mixad med fantasy. Men det roligaste är Bartimeus, som är synnerligen rolig, fräck och färgstark. Och, givetvis, relationen mellan Bartimeus och den allvarlige Nathaniel, som kan vara både uppblåst och självöverskattande, men också smart och modig.

Anne-Charlotte Horgby

▪ Anne-Charlotte Horgby

Bokomslag
Jonathan Stroud
Golems öga
Natur och Kultur 2005

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: