Skräckmästare för unga läsare

[050908] Anthony Horowitz gillar skräck. Man mår bra av att bli skrämd, säger han. I höst kommer Korpens port ut i Sverige. Det är första delen i hans nya fantasytriologi, och det är en riktig skräckhistoria.

– Så länge man är i trygghet mår man bra av att bli rädd. Det är därför människor tycker om att åka berg- och dalbana, se en skräckfilm eller läsa en skräckbok. Det ger avkoppling och en stunds flykt från verkligheten, säger Anthony Horowitz.

Om varför det är kul att skriva fantasy och skräckthrillers, säger han så här:
– Det jag inte kan se intresserar mig mer än det jag kan se. Vad finns bakom den stängda dörren, vad pågår i huset mittemot där gardinerna är fördragna? Det fascinerar mig.

När skrev du din första barnbok?
När jag var 22 år, för ungefär 25 år sedan.

Vilka av dina böcker tycker du mest om?
– Jag tycker egentligen inte att jag har någon ”bästa” bok, men om jag ska säga någon favorit så får det bli Stormvarning, den första boken om Alex Rider. Det är inte den bästa boken om Alex Rider, men det är den bok jag skrivit som sålt bäst och skapade min framgång som författare. Den boken förändrade mitt liv.

Varför skrev du Korpens port?
– Av flera skäl. För det första kan jag inte skriva hur många böcker som helst om Alex Rider. Jag har skrivit sex nu, och kommer att skriva två till (fem finns på svenska).

– Stormvarning ska bli film. Men jag vill också utvecklas som författare och hitta nya sätt att berätta historier. Det finns ingen mening med att göra samma sak om och om igen. Jag tyckte också att tiden var mogen för en bok som Korpens port. Vi lever i en tid då människor inte längre kan känna sig säkra på vem som är god och ond, mot bakgrund av Irakkriget och ledarskapet i USA och Europeiska länder. Tiden var mogen för en fantasyhistoria som utforskar makt, ondska och krig.

Del två av Korpens port, heter Evil Star, och Anthony Horowitz lovar att den blir ännu mer skrämmande än Korpens Port.
– Om det kan bli för läskigt för barnen? Nej, jag är övertygad om att dagens barn kan ta den här typen av berättelser, säger han.

Samuel och Anne-Charlotte Horgby

Fakta om Anthony Horowitz
Blev känd för böckerna om tonårsagenten Alex Rider, som mot sin vilja värvas av brittiska säkerhetstjänsten MI 6. ”Man är aldrig för ung för att rädda världen” står det på böckerna om Alex Rider. Och han räddar verkligen världen i varje bok. De är ett slags James Bond-historier för unga.
Han har också skrivit andra barn- och ungdomsböcker, böcker för vuxna och serier för tv, bland annat Murder in Midsummer och Foyls War.
Han är 47 år, gift, har två söner och bor i London.

▪ Samuel Horgby

Anthony Horowitz
Anthony Horowitz

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: