Mutor okej i statens bolag? I vilket stat?

[051201] Mutaffären där ABB:s Peter Fallenius dömts för att ha givit stora summor till rumänska regeringsmedlemmar är långt ifrån färdigutredd. Sanningen ligger fortfarande långt borta.

Tidningarna i Rumänien skrev oerhört mycket om så kallade ”svenska mutor”: Peter Fallenius, tidigare styrelseordförande för företaget Elektro Invest Rumänien AB Bukarest (ägd av svensk-schweiziska ABB gruppen) och styrelsemedlem i Vattenfall och Statens Järnvägslinjer – SJ, deklarerade att han mutade fem rumänska höga tjänstemännen som då tillhörde regeringen i Bukarest, för att snabba på återbetalningen av en gammal skuld Rumänien hade till Sverige. Fallenius misstänks för att ha snappat ca 1,8 miljoner kronor från ABB. Han häktades och dömdes därefter av Södra Roslagens tingsrätt till tre års fängelse och tre års till näringsförbud. Åklagarna ville dock ha längre fängelsestraff för Fallenius, samt längre näringsförbud, så att ärendet överklagades till Svea Hovrätt. Fallenius har emellertid försvunnit i Bulgarien. Han meddelade Hovrätten att han blev hjärtsjuk och att hans läkare inte tillåter han att flyger till hemlandet.

Utredningar – en hel del. Konkreta resultat – nästan inga
Det ni läst här är bara en kort resumé av ärendet. Polisen och andra svenska myndigheter (såsom Ekobrottmyndigheterna osv) har gjort egna utredningar. Ingalill Östman, informationschef inom ABB Sverige meddelade, i början av 2004, att koncernen också inlett en egen internutredning, men ingen vet vad resultatet blivit. Fallenius besvarade aldrig frågan: vad heter de fem rumänska regeringsmedlemmar som fick mutor från honom? Inte heller hans advokat, Leif Gustafsson, ville avslöja vart pengarna från ABB tog vägen. Peter Fallenius hävdar fortfarande att han mutade rumänerna, men vilka rumäner det är frågan om säger han inte. Kammaråklagaren Martid Tiden är övertygad om att pengarna gick i ned Fallenius egna fickor, via hans två hemliga bolag, Kropara Trading och Chaville Development, båda två registrerade på skatteparadiset Jungfruöarna. Men eftersom ärendet även berör några andra kända människor (exempelvis affärsmännen Percy Barnevik, en sorts penningvärldens Ronaldinho och Mihai Cotfas, svensk medborgare med rumänskt ursprung, länken mellan Fallenius, ABB och Rumäniens dåvarande regering), är det svårt att tro att Fallenius behöll hela 1,8 miljoner kronor för sig själv.

Är korruption ABB-koncernens eller Rumäniens problem?
Barnevik misstänktes ligga bakom saken, men ingen kunde bevisa det. Det finns flera andra, i Rumänien och i Sverige, som litar på vad Fallenius berätar och som tror att han verkligen mutade rumänska regeringsmedlemmar. Det är lätt att tro detta, eftersom mutor fortfarande ofta ges och tas i Rumänien. Men sanningen är att inom ABB-gruppen, är mutor kanske lika vanliga. I Förenta Staterna, i Sugerland, Texas, gav ABB:s lokalavdelning flera hundratusentals kronor som mutor, för att få vissa kontrakt. En av Sveriges mest lästa tidningar (minns inte riktigt om det är frågan om ”Dagens Nyheter” eller om ”Dagens Industri”) frågade sina läsare, för flera månader sen: ”Är mutor okej i statens bolag?”

Falleniusärendet är långt ifrån avslutat. Scenografin är ju komplex. Utredningarna som gjorts av både rumänska och svenska myndigheter har inte lett någonstans. Den enda som funnits skyldig är Peter Fallenius. Men mutbrott innebär att det finns minst två människor inblandade: en av dom heter Fallenius. Och den/de andra?

▪ Sorin Simion

Sorin Simion

Sorin Simion är frilansjournalist i Rumänien.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: