Mänskliga rättigheter och jämställdhet för unga

[070114] Den som kämpar för mänskliga rättigheter som ung har lättare att fortsätta som vuxen. Men det är svårt att kämpa för något man tar för givet.
För att få framtidens vuxna mer aktiva drog Maria Svensson igång ett projekt som förde fem unga göteborgare till Europas sista diktatur.

– Det finns en inställning i Sverige som jag kan bli trött på. Vi vill ha mänskliga rättigheter och jämställdhet högt på agendan, men det finns ingen levande diskussion kring frågorna. Vi tar dem för givna. Det är i Litauen, Vitryssland och Ukraina jag lärt mig förstå vad mänskliga rättigheter och jämställdhet handlar om, säger Maria Svensson, ordförande i organisationen Culture Clinic.

Organisationens huvuduppgift är bland annat att fungera som länk mellan andra organisationer och hjälpa dem genomföra olika idéer. Culture Clinic vill också bidra till en samhällsförändring genom att ordna egna kulturella projekt.
I det här projektet, ”Mänskliga rättigheter och jämställdhet för unga”, gav Maria Svensson 17 aktiva ungdomar möjlighet att besöka de länder hon talat om och bredda sina perspektiv. Fokus låg på Vitryssland, där mötena var tätt inbokade. Varje dag berättade aktivister och politiker om livet i en diktatur och kampen för frihet och jämlikhet. Om bristerna i yttrandefriheten, tryckfriheten, om ojämlika löner och det utbredda våldet mot kvinnor. Om folk som dödas och politiska partier som inte får möjlighet att synas.

Deltagarna i projektresan var alla under 26 år och kom från Sverige, Litauen och Ukraina.
En av anledningarna till att Maria Svensson valde att fokusera på just de länderna var att hon såg dem som länkade till varandra. Litauen, som är med i EU men också ingått i Sovjet, skulle fungera som en bro mellan Sverige och Ukraina. Litauernas erfarenheter hoppades hon skulle underlätta för deltagarna från de båda andra länderna att förstå varandra och ta till sig vad de upplevde under resan.

Hur projektet ska fortsätta har Maria Svensson inte bestämt än. Men fortsätta ska det, med nya unga. Årets deltagare hoppas hon kommer att använda sina upplevelser för att hålla sig aktiva.
– Om man får chansen att göra nåt sånt här som ung är det lättare att göra liknande saker som vuxen, säger hon.

Läs mer om Anna Mattissons upplevelser här>>>

▪ Anna Mattisson

Fakta:
* Projektet riktade sig till personer mellan 18 och 25 år och pågick i tio dagar.
* Deltagarna kom från Sverige, Litauen och Ukraina. Från varje land ingick fem personer (varav tre kvinnor) plus en ledare. Maria Svensson var huvudansvarig.
* Culture Clinic är en ideell förening och har sitt huvudkontor i Göteborg. De svenska deltagarna valdes från samma stad.
* Projektet sponsrades av Allmänna arvsfonden
* Aleksandr Lukasjenko valdes till president 1994 och 1996 förlängdes hans ämbetsperiod. När han blev omvald 2001 var kritiken om valfusk utbredd. Den 14 januari i år är det val igen. Misstankarna om fortsatt valfusk är många.

Läs mer om Anna Mattissons upplevelser här>>>

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: