Titta på dig själv och bidra till en bättre värld

[080610] Självhjälps-bok för ökat civilkurage. Take a look at dig själv av Lena Viktorin är en ovanligt lyckad blandning av humor och viktigt budskap. Om alla handlingar kan göra en skillnad, även de små, i den lilla världen, då kan denna bok absolut bidra till en bättre värld. I bästa fall kan den också rusta oss för att ingripa i den stora världen, i skarpt läge, när någon verkligen behöver oss.

Hon har fått en hel del uppmärksamhet, journalisten och producenten Lena Victorin, för sin bok Take a look at dig själv (Bonnier Carlsen 2008). Helt välförtjänt, tycker jag. Boken handlar om civilkurage och är utgiven av ett barn- och ungdomsbosförlag. Jag, 45, läste den med behållning. Visst kände jag igen en del av innehållet, eftersom Victorin bitvis refererar till en del rätt så berömda psykologiska experiment. Och visst är det så att hennes tankar, reflektioner och frågor inte är nya, tack och lov.

Nytt är däremot sättet att presentera forskning om civilkurage, människors förmåga att fatta självständiga och etiskt väl grundade beslut och om hur vi styrs av våra fördomar och vår önskan att bli acceptera av andra, i den grupp vi för tillfället råkar befinna oss i. Nytt så till vida att det mig veterligen inte existerar någon motsvarande bok, utgiven i Sverige, som vänder sig till en så bred publik och till – måste man nog påstå – alla åldrar, och paketerar ett så angeläget budskap på ett så välanrättat och lättuggat sätt.

Detta sagt med förbehållet att jag tillhör den åldrande skara i befolkningen som tycker om den möjligen rätt så ungdomliga lay out boken har. Jag tycker om rytmen i presentationen, bilderna, humorn. Lättuggat, som sagt.

Samtidigt råder det inga tvivel om att detta är en bok som vill påverka. Inga dolda budskap här, inte. Det är sympatiskt tycker jag, denna öppenhjärtiga påverkans-lust.

Läskiga fakta om människors lättleddhet
Take a look at dig själv tillhör enligt fram- och baksidetexterna genren populärvetenskap. Den innehåller exempel, bilder, sjävtester, refererar forskning och ställer svåra frågor.

Trots lättsamheten finns där saker som man nog inte glömmer i första taget. Som till exempel experimentet där försökspersonerna skulle ange vilket av strecken ett, två eller tre som är lika långt som ett fjärde streck, kallat x. Alla fyra strecken får man se i boken och det är helt uppenbart vilket av strecken som är lika långt. När försökspersonerna var ensamma svarade också mycket riktigt samtliga rätt.

Men när en och en fick sitta satt i samma rum som några skådespelare, som låtsades vara försökspersoner även de, då svarade tre fjärdedelar av de äkta försökspersonerna fel. För skådisarna envisades med att hävda ett felaktigt svar. Trots att det var uppenbart fel, lallade alltså en förkrossande majoritet med. Det är svårt att hävda sin åsikt när ingen annan håller med, även om man inte har orsak att tvivla på att man har rätt.

Världsförbättrar-ambition
En bärande idé i boken är förstås att om man kan få människor att bli medvetna om sin etik, sina fördomar och om vad som är rätt och fel, så leder till ett större antal goda handlingar i världen. Förhoppningsvis också till en minskning av dåliga handlingar eller bristen på handling. Att inte göra något alls är kanske vår vanligaste synd.

Det har visat sig att människors som blivit utsatta för misshandel på öppen gatan utan att någon ingrep, i efterhand lidit mer av det psykiska traumat att människor såg, men inget gjorde, än av själva misshandeln. Det har också visat sig i forskning att ju fler människor runt omkring som ser när någon blir överfallen, desto lägre är sannolikheten för att någon ingriper. Så nog känns det som att detta är en bok behövs, eller hur? Åtminstone för alla dem som inte förstår när det är dags att agera! För inte skulle väl jag… eller du…?

Tips förresten, från Take a look at dig själv, om hur du lär dig genomskåda dina egna fördomar. Det har visat sig att när forskare frågar människor om deras åsikter, är de förstås oftast politiskt korrekta. Men ställer man i stället frågan ”vad tror du andra tycker om…. Djurgårdare, kungen, araber…?”, ja, då brukar människor ge helt andra svar. Det är först när vi får frågan ”vad tror du andra tycker om” som vi avslöjar våra automatiska fördomar och stereotyper. De där förenklade och fördomsfulla bilder som allra först dyker upp i huvudet när vi hör ordet – ja, inte vet jag: vit medelklass, amerikaner, negrer, kvinnor, norrmän, lärare…

En person sa till mig häromdagen, att vårt mentala jag behöver underhållas och tränas precis som vårt fysiska jag, för att hålla sig i form. Det var klokt sagt, tycker jag. Tankar om etik, fördomar, rätt och fel och civilkurage behöver man syssla med hel livet, hela tiden. Inte bara när man är tonåring.

Så funkar det-kurs i civilkurage
Take a look at dig själv borde förstås kunna användas i utbildningssyfte i olika sammanhang, såsom i skolor, studiecirklar, konfirmationsläger, etc.

Ett lite oväntat sammanhang är Sveriges Radio, som i skrivande stund sänder en radioserie i P 4 baserad på boken. Serien sänds i programmet Vaken klockan 02.00, med start 5 juni (mer info: www.sr.se). Programmet beskrivs som en ”modern så funkar det kurs i civilkurage”. Programledare är Catti Brandelius och deltar gör även ett gäng kända svenska skådisar.

▪ Anne-Charlotte Horgby

bokomslag
Lena Victorin
Take a look at dig själv
Bonnier Carlsén 2008

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: