Myggorna får pris

[080911] Helen Rundgren och Anna Lindqvist har tilldelats Svensk Biblioteksförenings Carl von Linné-plakett för sin bok Dumma mygga! Boken som låter myggen och fästingarna och de andra jobbiga krypen förklara sig.

Varje år delar Svensk Biblioteksförening ut Linnéplaketten (och en liten summa pengar) till den bok som de anser vara föregående års bästa facktabok för barn eller ungdomar. I år gick priset till Dumma mygga!

Juryn motiverar sitt val såhär: I Dumma mygga! presenterar Helen Rundgren och Anna Lindqvist med upplysande text respektive läckra bilder vanliga smådjur som många är rädda för. De visar och berättar utifrån förskolebarnets horisont på ett sätt så att varje kryp blir en individ. Med distinkta färger och tydliga konturer lär bilderna barnen att känna igen djuren i naturen. Att vara dum eller inte är utgångsfrågan som får olika förklaringar. Fakta på vetenskaplig grund blir underhållning och kunskap för stor som liten.

Vi på Unga Alba tycker helt enkelt att Dumma mygga! är en bok som fungerar för alla åldrar. En liten tröst när det kliar eller en bok att ge den som blivit tvungen att äta antibiotika mot borrelian.
Man blir kanske inte helt övertygad om att fästingar ska få finnas, men man förstår dem liiite bättre efter att ha läst.
Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.
Grattis Helen och och Anna!

Helen Rundgren är utbildad biolog och zoolog men arbetar numera som författare och tv-producent på Utbildningsradion. Hon har gett ut flera böcker om djur och natur.
Anna Lindqvist är illustratör och Grafisk designer samt arbetar som animatör för film- och tv-produktioner på The Chimney Pot i Stockholm.

▪ Siri Reuterstrand

Bokomslag
Dumma mygga!
Helen Rundgren och Anna Lindqvist
Alfabeta 2007

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: