Ljuset som miljömanifestation

[100408] Lördagen den 27 mars kl 20.30 genomfördes Earth Hour – världens största globala klimatmanifestation. Genom att släcka ljuset under en timme beräknas omkring en miljard människor ha gett världens makthavare en kraftfull signal om att ta klimatfrågan på allvar.

Under Earth Hour förra året deltog 88 länder och mer än 4.000 städer världen över. I Sverige deltog 64 procent av befolkningen mellan 15-64 år, enligt en Sifoundersökning. Över hälften av Sveriges kommuner deltog tillsammans med 1.500 företag, 172 församlingar och mer än 400 organisationer. I år beräknas Earth Hour ha vuxit än mer.

Klimatmötet i Köpenhamn i december 2009 resulterade i en mycket tunn överenskommelse som förhoppningsvis ska kompletteras under året, inte minst vid klimatmötet i Mexico City i december 2010. Nu måste världen agera för att få till de klimatåtgärder som behövs för att se till att jordens medeltemperatur inte stiger mer än 2 grader. Klimatmanifestationen Earth Hour sätter tryck på våra makthavare genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme. I år är Earth Hour viktigare än någonsin, och budskapet fördjupas också genom att WWF sätter mer fokus på effektiva lösningar på klimatfrågan i samband med kampanjen.

Stockholms Stad, som är EUs miljöhuvudstad 2010, deltog i år för första gången på Earth Hour och arrangerade tillsammans med WWF ett gemensamt seminarium, ”Earth Hour Conference – Winners in a low carbon society”. Syftet med seminariet var att lyfta fram städer och företag som går före och redan har långtgående lösningar på klimatproblemet.

Utöver det så visade vi företag och privatpersoner tydligare i år vad de kan göra för att blir mer klimatsmarta: Företag får tillgång till ett klimatverktyg, ”Svante”, och som privatperson kan du se över dina utsläpp och avge ett klimatlöfte på www.minplanet.se.

På Earth Hour-kvällen genomfördes för andra året i rad ”Earth Hour Show” – en gratiskonsert med kända artister i Kungsträdgården i Stockholm. Ingen vanlig el användes under den mörka timmen utan arrangörerna har hittat på nya sätt att få fram hållbar el till belysningen. Förra året kom 5.000 personer till Earth Hour Show på Skansen.

Runt om i Sverige ordnades massor av aktiviteter under Earth Hour, bland mycket annat ett snowboard- och skidevent på torget i Örnsköldsvik, eldkonstnärer i Ludvika, ljusmässa i Linköpings domkyrka, klimatteater i Nynäshamn, fackeltåg i Kungälv, ett vetenskapscafé och en utställning i Halmstad. Och så självklart släckt ljus!

▪ Mariann Eriksson

Mariann Eriksson är kommunikationschef på WWF

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: