En förföljelse som måste upphöra!

[100915] De utvisas nästan allihopa från Frankrike just nu, trots att de är legitima EU-medborgare.
Italien står och applåderar och bokför dessutom alla nyfödda barn som ”klassas” som romer.
Vad gick fel? Varför har vi alltid förföljt romer i Europa? Och varför är vi så trångsynta mot vissa människor?

Att det i grunden finns fördomar hos alla människor är något som är vid känt, men vissa fördomar bör vi snarast försöka stävja.
En av dessa är behandlingen av romer i Sverige och Europa.

Varför skall en medmänniska lida för sitt ursprung? För det är exakt vad romer får göra. Sedan de kom till Europa under medeltiden har de i princip alltid varit förföljda, och ända fram till andra halvan av 1900-talet var romer förbjudna att beträda svensk mark. Det betyder alltså att de romer som blev förföljda och utrotade i koncentrationsläger i Hitler Tredje rike inte kunde fly till Sverige och undgå att bli satta i läger.

Men även om romer nu får beträda svensk mark så är det väl i princip det en rom får göra.
Att bli bemött med avsky, med misstänksamhet och fördomen att man snor allt som finns inom räckhåll är något vi svenskar egentligen utåt till världen inte vill erkänna att vi gör. Vi är ju världens mest jämställda land.
Men det är ju faktiskt detta exakt vi gör med denna folkgrupp i vårt jämställda Sverige.

Hur kan vi då komma till bukt med detta problem? För det är ett problem att en hel folkgrupp inte kan gå på stan utan att få misstänksamma blickar efter sig.
Det är en bra fråga och svaren är svåra att komma fram till. Men grunden för att bli av med fördomar är att lära känna det man har en fördom emot.
Vem vill hata sin bästa vän?

Att många bara ser romer som tiggare är något jag inte kan förstå, hur kan man i pannan på varenda rom stämpla orden ”tjuv” eller ”tiggare” i pannan på dem?
För det första så sitter inte benägenhet att stjäla eller för den delen ens ohyfs generna, det är antigen något som uppstår i en desperat situation eller något som kommer genom att man inte ser en anledning att göra rätt för samhället, därför att samhället hatar dig.

Kan vi få samhället i Europa och Sverige att acceptera denna folkgrupp som har funnits hos oss i hundratals år, så kan vi äntligen kalla oss för världens mest jämställda land!

▪ Victor Zetterman
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: