Sverige ett delat land

[110207] Förra året köpte jag med hustrun ett semesterhus i en by i Sollefteå kommun. Vi är troligtvis de första rumäner som köpt semesterställe i Norrland. Två gånger har vi besökt vår norrländska idyll under 2010. Mest åkte vi bil, vilket har inneburit många möjligheter att se, uppleva och iaktta. Både i syd och i norr.

Reser man första gången hela vägen från Trelleborg till norra Norrland, blir skillnaderna mellan Norrland och resten av Sverige knappt omärkliga. Från ett utländskt synsätt, Sverige är ett snyggt land att semestra i, från Ystad till Haparanda och från Nynäshamn till Karlstad. Trotts detta finns skillnader. Det tog inte så mycket tid för att få iaktta att människor har det betydligt bättre i syd och mellersta Sverige än i norr. Här kommer flera förklaringar, ur mitt utländska perspektiv.

Motorvägar (i tätt nät) finns endast i syd. Järnvägnätet är bra utvecklat bara i syd. Arbete verkar finnas också mest i syd. Ungdomar flyttar endast söderut. Ingen flyttar, exempelvis, från Stockholm till Boden. Enligt vad jag fick läsa i stora svenska dagstidningar, Sveriges största debatter finns enbart om vad som pågår runt Malmö, Göteborg och Stockholm. I Norrland är det tyst. I tidningarna som kommer ut i Västernorrland, i Västerbotten eller i Norrbotten, mest får man läsa nyheter om älgar som krockar mot bilar och om snöröjningen gick bra eller sämre.

Hela Sverige verkar vrida sig runt Stockholm och runt de andra stora städer som ligger söderut. Läser man flera nationella tidningar, kan man tänka sig att norr om Uppsala finns nästan ingenting. Med undantag, kanske, av två eller tre bra hockeylag.

När det gäller näringslivet, man satsar alldeles för mycket i syd. I södra Sverige finns ett levande näringsliv, medan i norden bara finns skogar, renar och älgar. Man kan tro att norr kompenserar med turismen. Det stämmer, men bara delvis. En enda exempel: i många europeiska länder vet de flesta att Lappland finns i Finland.

Kanske jag överdriver lite, men faktum är att södra Sverige är mycket mer utvecklad än norra. Och dessa skillnader blir större och större. Det kommer att bildas betydligt gap mellan södra och norra delen av landet.

▪ Sorin Simion

Sorin Simion är journalist i Rumänien.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: