Därför blev Lara Logan angripen

[110218] Det välkända amerikanska TV stjärna Lara Logan misshandlades och utsattes för sexuella övergrepp när hon bevakade firandet på Tahrirtorget i Kairo, strax efter att landets president Hosni Mubarak avgick.

Logan omringades av uppretade människor, kom ifrån sina medarbetare och säkerhetsvakter och utsattes för ett ”brutalt och långvarigt sexuellt övergrepp”. Hon misshandlades också, innan hon räddades av en grupp kvinnor (observera, hon räddades av kvinnor, ej av män) och egyptiska soldater. Hon vårdas nu på sjukhus i USA, rapporterar Göteborgs Posten.

Troligtvis, hennes återhämtning kommer att ta ganska lång tid och kommer att kräva, bland annat, även intensivt psykiatrisk behandling. Helt säkert, det som har hänt i Kairo kommer att märka Logan för resten av sitt liv. Lara Logan kommer aldrig att bli vad hon var innan hon utsattes för det brutala våldet av de revolterade egyptierna.

Episoden inträffade omedelbart efter att demonstranterna hade nått deras mål: president Mubarak lämnade makten. Under protesterna i Egyptens huvudstad, journalisterna (särskillt utländska journalister) har uppfattats som värdefulla allierade av demonstranter. I så fall, uppstår naturligtvis den följände fråga: varför demonstranterna våldtog och en välkänd utländsk journalist?

Jag vill ge ett (möjligt) svar: detta hände på grund av Lara Logans medborgarskap. Hon kommer från Förenta Staterna. Det är allmänt känt att den diktatoriska regimen av president Hosni Mubarak, liksom andra flera diktatoriska regimer i länder där USA har stora intressen, kunde överleva under ungefär tre decennier framför allt tack vare amerikanskt stöd. Med andra ord, Hosni Mubarak och hans diktatur är en skapelse av USAs aggressiva, dubbelbottnade och dominerande utrikespolitik. Lara Logan har fått betala räkningen istället för Bill Clinton (mannen som beordade bombningarna av före detta Jugoslavien) eller George W. Bush (som beordrade invasionen av Irak i jakt på massförstörelsevapen som aldrig hittades).

Det är fruktansvärt vad som hände med Lara Logan. Men man får veta att alltid, räkningen tillkommer förr eller senare. Det är endast en tidsfråga. Dock, viktigast är att räkningen betalas av de som måste betala, inte av de oskyldiga.

▪ Sorin Simion

Sorin Simion är frilansjournalist i Rumänien.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: