Jubileum med sikte mot framtiden

Foto Kaffekopp

[111215] Foto KaffekoppVi har gripits av siffermagins makt. Visserligen kommer vi från och med nu sluta att göra ”nummer” av Alba.nu i traditionell mening. Istället uppdaterar vi innehållet successivt. Teman kommer vi att göra även fortsättningsvis, sex om året som vanligt.

Men siffrorna vill inte släppa oss och nu är det jubileumsdags. Med detta nummer avslutar vi årgång 15, samtidigt som vi ger ut nummer/tema 100. Lite mer osäkra är vi på hur många artiklar vi har producerat under åren, men det ligger runt 3.000. Tyvärr har vårt arkiv blivit svåröverskådligt efter byten av teknisk plattform två gånger. Vi kan därför inte längre visa hur Alba såg ut under åren 2005-2011. Däremot kan du se hur texterna såg ur de första åren. Presentationssidorna från den perioden är däremot svårare att komma åt. Det kan finnas en poäng i att se hur vi successivt har blivit mer avancerade i takt med nätets utveckling. Själva fnissar vi gott åt våra första html-försök.

Bästa sättet att fira detta jubileum är att återpublicera texter ut gamla nummer. Vi har valt att plocka ur temadelarna, till priset av att du missar våra utmärkta recensioner av böcker och teater. De är ofta lite mer tidsbundna. Vi kan dock inte låta bli att återpublicera en av Anders Petersens bilder. Han var först i raden av excellenta fotografer som utsetts till och tackat ja till att vara årets fotograf i Alba.nu. Efter honom har vi presenterat Elisabeth Ohlson Wallin, Lars Tunbjörk, Tuija Lindström och i år Jens Assur. Nästa års fotograf presenteras efter årsskiftet i samband med utgivningen tema nr 101.

De artiklar som nu publiceras i detta jubileumstema speglar den bredd som döljs i tidningens devis ”kultur, vetenskap och samhälle”. Både okända och kända skribenter har medverkat genom åren. Det är alla dessa skribenter som gör att Alba.nu har fått sitt goda rykte. I grund och botten är detta jubileumsnummer vår hyllning till dem som har medverkat i Alba.nu genom åren.

Vi har tyvärr tvingats vara sparsmakade med bilder till texterna, bortsett från de första två åren då vi kunde presentera den underfundige tecknaren Henrik Lange. Till detta jubileumsnummer har vi erbjudits fotografiska bildkommentarer av Majsa Allelin. Dem kunde vi inte motstå.

 

▪ Christer Wigerfelt
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: