Trovärdig svensk politisk thriller

Bokomslag

[120116] Europa 2015. Klimatet är lite varmare och européerna lite fattigare. Carl Bildt har intagit en maktposition i Bryssel. Och det råder kaos, både politiskt och ekonomiskt. Euron är på väg att krascha och valutaunionen ses mest som ett hinder. EU är maktförlamat och medlemsstat efter medlemsstat lämnar unionen.

Miljöfrågan är fortfarande ett problem. Bensinpriserna skjuter i höjden och inga alternativa energikällor finns tillgängliga. Temperaturerna stiger i samma takt som euron faller i värde. Maktbalansen störs ytterligare när det av okänd anledning läcker ut topphemlig information från europaparlamentet. USA får ytterligare kontroll. Och när Carl Bildt sedan personligen får ett terrorhot postat till sin privata lägenhet är eurokaos ett faktum.

Det hela börjar när bokens huvudperson, journalisten Tomas Sköld, råkar befinna sig tillsammans med en ung kvinna i en hiss i Genéve. Plötsligt blir det mörkt och hissen stannar. Ensamma i mörkret påbörjas en liten romans och senare samma kväll på hotellrummet bedrar Tomas sin hustru. När han vaknar på morgonen är kvinnan försvunnen och allt som hon lämnat kvar är en tändare. En tändare som Thomas tar med sig till Sverige, oviss om vilka hemligheter den bär på, hemligheter som handlar om liv och död. Ofrivilligt dras Thomas Sköld, tillsammans med sin vän Sverker Johansson, med i en terroristkomplott över hela Europa i jakten på ett scoop. Samtidigt blir de själva misstänkta och jagade av polisen.

Det som först och främst slog mig när jag började läsa Kodnamn: Eurokaos var hur realistisk historien kändes. Nej, denna bok är inget hafsverk utan kan mycket väl vara tagen direkt från en snar framtid. Redan i inledningskapitlet rycks vi läsare med i den politiska debatten och även om boken benämns som en thriller skulle den mycket väl istället ha kunnat kallas för en politisk roman. För allting finns där: de politiska spekulationerna, frågan om vad som kommer att hända med EU och euron men främst terrorfrågan. Idag har terrorfrågan blivit ett högaktuellt ämne. Under de senaste åren har en rad städer drabbats. Inget vet vad framtiden kommer att utvisa, men Dahlman gör här ett gott försök till en framtidsskilldring. Hur kan Europa hantera eventuella terroristattacker och hur mycket klarar vi av innan kaos uppstår? I kodnamn: eurokaos bjuds det på många intressanta spekulationer av det här slaget vilket gör boken till en läsupplevelse för de politiskt intresserande. Och även om Carl Bilds höga maktposition må kännas orealistiskt är det snarare en liten pikant detalj i romanen.

I kodnamn: eurokaos har Dahlman verkligen lyckats med konststycket att väva samma politik med en gränslös spänningsroman. Händelseförloppen är täta och vi rycks hänförda och gripna med mellan bland annat Göteborg, Bryssel, London och Teneriffa. Och vi fastnar direkt, gång på gång ger Dahlman oss frågetecken och överraskar med oväntade vändningar. Och trollbundna följer vi med i den väluppbyggda spänningsromanen för att tillslut komma fram till den överraskande upplösningen. Skickligt leder Dahlman oss framåt, och det är precis så det ska vara i en spänningsroman. Däremot upplevde jag att Dahlman vävde ett par trådar för mycket; och i slutet blir de lite väl många som ska upplösas. Och några vändningar var lite för tvära, för orealistiska. Kanske hade boken blivit bättre om den var lite mer nerskalad? Hur det än må vara med den saken hade slutet blivit enklare. För just slutet är under all kritik, rörigt med många frågor som lämnas obesvarade. Vi läsare lämnas förundrande och otillfredsställda och detta drar tyvärr ned läsningen.

Trots ett par små brister har Dahlman med Kodnamn: Eurokaos skapat en roman som både engagerar, intresserar och väcker nyfikenhet. Men allra största bedriften är att han lyckats göra en historia om ett så svårt ämne enkel. Kodnamn: Eurokaos är en roman som passar både de politikerintresserade och de som slukar spänning för nöjets skull. En roman som tack vare dess bred och spännande intriger har en välförtjänt plats på nattygsbordet.

▪ Lena Tallberg

BokomslagGöran Dahlman
Kodnamn: Eurokaos
Bokförlaget Kärret 2011

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: