The answering machine

[120120] 2010 spelade Cinnober den norske Finn Junkers förra pjäs Ifigenia i en minnesvärd föreställning där det som stannat längst i mitt minne är dekoren, dominerad av två stora robotlika mekaniska konstruktioner, en galen tandläkares dröm om konstgjorda kompisar. Det är alltså med stora förväntningar jag bänkar mig i Cinnobers salong.

Den gången bestod ensemblen av avidividualiserade, vitklädda unga skådespelare från en gupp som hette teater Alvar. I dagens installation hade Cinnnober sagt upp samarbetet med dessa. Texten hördes i stället i högtalare eller var skriven direkt på väggarna i två av de tre rum där föreställningen utspelade sig. En människa ledde oss genom miljöerna: hon spelade på flygeln som stod i det första rummet,t unga ackord i harmoni med orden som taktfast marscherar på väggarna.

Det sista rummet var vitt utan en bokstav, ett tyst rum för återhämtning. Finn Junkers hade ledsagat oss till finalen, Nirvana, Ragnarök(?). Det enda som hördes var avlägsen pianomusik som ledde tanken till den tröstande anekdoten: ”Spelar fröken piano?” ”Nej. Det är i våningen bredvid.”

▪ Åke S Pettersson

Av Finn Iunker

Dramainstallation i tre rum
En resa genom Jaget och Europa.

 

Med ljudarbete och musik av tonsättaren Tony Blomdahl och under medverkan av pianosolisten Maria Ingemarsson Berg iscensätter Svante Aulis Löwenborg nr 2 i trilogin med 3 pjäser av den norske dramatikern Finn Iunker. Denna gång ges hans genombrottspjäs som en dramainstallation i tre rum på Cinnober. Visas flera gånger dagligen under perioden.

Regi, dramaturgi & översättning Svante Aulis Löwenborg
Aktör, vid flygeln Maria Ingemarsson Berg
Ljud, musik, klippning Tony Blomdahl
Ljusdesign Ernesto Mejia & Svante Aulis Löwenborg
Rum, koncept, installation Blomdahl/Mejia/Löwenborg
Röster Tove Hindström, David Karlsson, Elvira Kierkegaard, Maria Zackrisson Mortensson, Berit Jarche, Lena Nordberg och Svante Aulis Löwenborg

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: