Wael Ghonim – Revolution 2.0

Bokomslag

[120308] Kanske har den politiska kampen flyttat ut på nätet till sociala medier? Riktigt så enkelt är det väl inte. Den klassiska taktiken att flytta ut den politiska kampen till gator och offentliga rum har fortfarande stor betydelse.

Både det offentliga rummet i staden och de sociala medierna på nätet har haft en stor betydelse för de folkliga uppror som svept över flera länder i Mellanöstern under de senaste åren.

I Egypten startade Wael Ghonim sommaren 2010 en Facebook-sida för att protestera mot säkerhetspolisens dödsmisshandel av en ung man. Missnöjet flyttade från nätet ut på gatorna, allt organiserat via Facebook av Ghonim och några till. I boken beskriver Wael Ghonim hur det gick till i en personligt färgad berättelse. Samtidigt får vi en levande bild av det egyptiska samhället.

Revolutionen i Egypten saknade en traditionellt samlande organisering, vilket har skapat utrymme för gamla maktkonstellationer att skjuta fram sina positioner. Men Wael Ghonim är inte så orolig för att allt ska återvända till det som var före revolutionen. Han skriver att någonting centralt har förändrats. Rädslan har försvunnit och därmed kan framtida försök att återskapa auktoritära regimer räkna med motstånd.

BokomslagWael Ghonim
Revolution 2.0
Folkets makt är större än människorna vid makten
Övers Örjan Sjögren
Natur & Kultur 2012

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: