Jag vill få vara mamma

[120422] I samarbete med  Moomsteatern i Malmö hade Stadsteatern i går premlär på Studion. Pjäsen hette ”Jag vill få vara mamma” och var specialskriven för ensemblen, som tilll hälften bestod av intellektuellt funktionsnedsatta från Moomsteatern i Malmö och till den andra delen bestod av skådespelare från vår egen teater.

Moomsteatern sysslar sedan flera år tillbaka med integrerad teater  baserad på skådespelare med utvecklingsstörning, även dessa dock med professionell teaterutbildning. Med stor ömhet tar man hand om dessa kollegor som har det som Tage Danilesson kallar ”alternativ intelligens”. Det uppstår möten och situationer som öppnar ögonen för mänskliga sammanhang som man inte är förberedd på. Alla sex är utomordentliga skådespelare. Och jag tyckte om den roliga dekoren med de många djuren.

Samtidigt hänger föreställningen helt på det som författaren och regissören gör med folket på scenen. När mamma får en stroke och inte kan fungera som mamma, hur långt sträcker sig då de utvecklingsstördas inlevelseförmåga, hur mycket empati kan man uppbåda? Kan mamma fortfarande få vara mamma?

Frågor av stor vikt dinglar i luften och åskådaren har känslan av att de kommer allt för lätt undan. Kanske ska man ändå vara tacksam gentemot Stadsteatern som infogar dessa funktionsnedsatta i galleriet av sceniska upplevelser som bjudits i vår: Backateaterns galna flickor, Stora scenens avsugna sjömän?

▪ Åke S Pettersson

Stadsteatern Studion 2012-04-20

Av Ann-Sofie Bárány

Regi Kjell Stjernholm

Scenografi & Film Clive Leaver

I rollerna:Pierre Björkman, Gustav Ekman Mellbin, Gunilla Ericsson, Åsa-Lena Hjelm, Bill Hugg, Niclas Lendemar.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: