Björn Wahlroos – Marknader och demokrati

Bokomslag

[120721] Svenska företagsledare är väl inte direkt kända för att ha något större intresse för kultur, annat än som objekt för att placera pengar i. Går man till andra länder finns andra mönster. Björn Wahlroos är finlandssvensk företagsledare med bakgrund som professor i nationalekonomi. Numera är han VD för Nordea och har skrivit en bok om marknader och demokrati.

Förhållandet mellan marknad och demokrati har varit fyllt med konflikter av olika slag, vilket tydligt illustrerades med förre moderata partisekreteraren Sofie Arklöfs omtalade uttalanden i frågan.  Björn Wahlroos skriver att samhället bäst beskrivs genom den specifika blandningen av demokrati, marknader och hierarkier som de tillämpar på sina medlemmar. I boken försöker han utveckla tankegångarna och ställer den viktiga frågan: Är hierarkin verkligen död? Har principen ”makt ger rätt” slutligen förvisats till historiens soptippar?

Författaren har även läst Karl Marx’ teorier: ”Karl Marx hade en enda god idé”, och den var historiematerialismen. I övrigt får Karl Marx svidande kritik och anklagas i boken för att ha åsamkat miljoner människors lidande.

Denna och många andra grundläggande frågor diskuteras i boken.

Björn Wahlroos bok Marknader och demokrati – Uppbrott från majoritetens tyranni är utgiven av Atlantis förlag 2012

 

▪ /CW
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: