Henning Eichberg – Idrætspolitik i komparativ belysning

[121016] Bokens inledande fråga visar vägen mot innehållet: Kan man lära sig något av andra länders idrottspolitiska erfarenheter? Svaret är både ja och nej. På en översiktlig nivå känner man igen mönstren i de flesta länder. Kikar man lite mer nergånget finner man skillnader i historia och politik, kultur och identitet.

I den här genomgången jämförs idrottspolitiken i Norge, Skottland, Danmark och EU. Norge ligger på olika plan ganska nära Danmark, medan Skottland är influerat av den brittiska sporten. EU finns med som ett exempel på sportpolitik på det övernationella planet, som jämförelse med det nationella.

Ett av de fält som undersöks är det politiska, som präglas av motsättningar mellan olika intressen. Ett annat är det sociologiska. Här intresserar sig Eichberg det civila samhället, som traditionellt har utgjort idrottens organisatoriska bas. I detta fält blir en ny faktor allt viktigare; ekonomiska intressen följer marknadens logik. Idrott är i ökande grad ett intresseområde för företagsamhet och som sådan bestämd av det övergripande målet att generera vinst.

Förutom de jämförande studierna diskuteras rörelse, kultur och sundhet i välfärdsstaten; idrotten och välfärdsmodeller; politikforskning mellan fält och system; idrottspolitik mellan sektorspolitik och kroppens demokrati; en undersökning om var idrottens politiska substans kan finnas; rättsstat, välfärdsstat och konkurrensstat; demokratisk idrott i en demokratisk kultur.

Förlag: Syddansk universitetsforlag 2012

▪ CW

Bokomslag

Skänk ett bidrag till Alba!

swishGillar du denna artikel? Redaktionen arbetar gratis, men vi behöver stöd till driften. Ditt stöd skulle betyda mycket för oss. Swisha valfritt belopp till Tidskriften Alba.

Swisha till 1231666452

Mer information om Swish och Alba.nu

Dela den här artikeln: