Åke S Pettersson död

[130304] Idag fick vi ett mycket ledsamt besked. Vår medarbetare Åke S Pettersson avled i onsdags efter en kort tids sjukdom. Vi saknar honom mycket och våra teatersidor kommer att kännas tomma utan hans nyfikna blick. Vi är mycket stolta över att ha fått publicera texter av honom.
Hur kunde man annat än beundra en man som lika glatt och med samma öppna sinne såg galen experimentteater, tunga klassiker och barnteater. Åke blev 84 år gammal.

 

Kajsa Öberg Lindsten skriver om sin kollega:

Det känns konstigt och sorgligt att Åke är död.
Det blir tomt att gå på teater utan honom.
Om man skall skriva om teater är det så härligt att gå med någon som har en liknande inställning till vad teater är. Och skall vara.

På något sätt hade vi det. Det var tryggt. Vi kunde koncentrera oss tillsammans. Och muttra lite till varandra i pausen. Och när vi skildes åt vid hållplatsen efteråt kunde vi säga till varandra, lite lurigt: ”Det blir spännande att se vad vi tycker!”

Men Åke lärde mig också mycket. Han hade en storslagen egenskap som jag tror är ganska sällsynt. Också hos teaterrecensenter. Han älskade verkligen teater. Och han hade en stor och äkta aktning och kärlek till skådespelarna och skådespelarkonsten. Han lärde mig att man skall spana noga efter det som är bra, också i en föreställning som man inte gillar..

Dessutom mindes han snart sagt varenda teateruppsättning som gjorts  i Göteborg och trakten här omkring de senaste sextio åren. Så han hade liksom med sig ett omfattande jämförelsematerial, som han gärna bjöd på. En bättre rescensentkollega att samarbeta med kan jag inte tänka mig.

Jag vet inte vad jag mer skall säga. Jo, en sak: Åkes smak var inte bara säker, utan också djärv och ungdomlig. Och radikal. Han gillade nya grepp. Men då måste de verkligen också vara NYA, och inte bara en urvattnad version av något som kanske redan prövats på 50-talet. Åke mindes ju…

Fast Åke intresserade sig  inte bara för teater. Han tyckte också om litteratur, filosofi och samhällsfrågor. Han var en engagerad humanist. Med glöd och humor och stort hjärta.

Mycket hann han med att göra här i livet: först jobbade han på teater, och sedan på bank. Och så skrev han två teveserier och en rad teaterpjäser, och frilansande som teaterrescensent. Produktiv in i det sista.

Jag är så glad för att jag fick chans att lära känna Åke. Han var en fin och intressant och mycket levande människa.

▪ Alba red. / Kajsa Öberg Lindsten

Här kan du hitta Åkes högst personliga minnen från ett femtiotal i teaterns tjänst.
Vi publicerade denna bok som pdf, kapitel för kapitel.
Ladda ner den gratis via länken nedan.

50-talet –
Min subjektiva bild av ett decennium

 

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: