En fantasivärld i sin linda

Maria Friedner

[130515] Maria FriednerEtt hisnande äventyr, en berättelse som blandar humor och spänning. Mitt i en vanlig svensk stadsmiljö fylkas vättar, feer och demoner. Detta är en fartfylld historia med ett halsbrytande tempo.

Så här skriver förlaget om boken: ”Marian Keyes möter Liftarens guide till galaxen i Maria Friedners hejdlöst roliga debutroman som utspelar sig i en svensk småstad, befolkad av både vanligt folk och sagoväsen.”

Just så är det. Här hoppar Friedner friskt mellan de nämnda influenserna. Det är gränslöst och roligt, allt utspelar sig i en välkänd miljö och fantasi-inslagen är minst lika välkända – men blandningen känns ny och fräsch. Feer och vättar och demoner befolkar vår värld. Friedner använder sig också av det klassiska triangeldramat: mörk, mystisk främling ställs mot en mer hemvävd variant. Allt görs med glimten i ögat, och trots att man som läsare anar vad som skall hända, är resan mot slutet mödan värd.

Berättelsens Jag är Cecilia Norlin, en bibliotekarie med fäbless för sprit och karlar. Det är befriande. Hennes hänsynslöshet, hennes kallhamrade sätt att betrakta världen och att hon är helt obekymrad om vad folk tycker och tänker: det är en hjältinna som behövs, tror jag. Hon påminner om Stephanie Plum, Janet Evanovichs snabbmatsätande och klantiga huvudperson. Jag blir uppriktigt besviken när Cecilia Norlin, av skäl som förklaras i boken, ändras och blir mer vanlig. Jag trivs i hennes sällskap när hon tar upp plats och betraktar världen på avstånd.

Min huvudmärkning mot boken är världsbygget. Fantastisk litteratur är ett upprättat kontrakt mellan läsare och författare. Som läsare köper man ett helt koncept, en hittepåvärld. Det är där jag tycker att det svajar en smula. Jag tycker att Friedner lyckats med ett halsbrytande äventyr i stadsmiljö, med en huvudperson som jag uppriktigt gillar, men den andra världens premisser, den som befolkas av vättar, demoner och feer, den är oskarp för mig. Det är en rolig idé, att använda sig av gamla svenska oknytt – jag skulle velat få en tydligare inramning för dem. Som det nu är känns det som om Friedner översatt vår vanliga, ganska fyrkantiga, värld med sagovärlden. Lite som J.K. Rowling gjort med sina Potter-äventyr: den fantastiska världen består av samma delar som vår värld, samma byråkrati, och fungerar på ungefär samma sätt i grunden.

Som jag ser det är Besvärjelser och Beskydd i första hand en humoristisk kärleks/äventyrshistoria, och då kan det här världsbygget fungera. Men jag kommer på mig själv med att önska att författaren skruvat bokens verklighet några varv till. Gjort en djupdykning bland feer och vättar och svenska sagofigurer, gett dem en hel egen värld att leva i. Istället för att, som nu, bli inslag i en rätt vanlig historia.

Jag tror ändå på den här boken. Den är rolig, den har en rapp tjej som huvudperson. Det är fantasi och humor och kärlek. Det är eskapism och igenkänning, på samma gång.

Det ska bli roligt att se vad Friedner hittar på härnäst!

▪ Elisabeth Östnäs

BokomslagMaria Friedner
Besvärjelser och Beskydd
Mix Förlag 2013

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: