Karin Boye – Kallocain

[130403] ”Hoppfull dystopi som blivit klassiker” skriver Lindelöws förlag på baksidan av sin nyutgåva av Karin Boyes Kallocain och det är en bra beskrivning. Romanen kom ut första gången 1940, bara några månader före författarens död och med ett pågående världskrig som bakgrund.

Såhär skriver Mats Kolmisoppi bl a, om boken i Helsingborgs Dagblad:

”En som tidigt såg vartåt det barkade och som satte kalla kårar i den svenska befolkningen, var Karin Boye. 1940 – ett knappt decennium före Orwells ”1984” – utkom ”Kallocain”. Romanen där medborgarna i Världsstaten reducerats till medsoldater, arbetsmyror vars individuella liv reglerats hela vägen in i sovrummet.

Men hur stark staten än blir lyckas den inte utplåna människans känsloliv, vilket uppenbaras när vetenskapsmännen experimenterar med sitt nya sanningsserum. Drömmarna, kärleken och frihetslängtan lever trots allt kvar även i den nitiske statsanhängaren och huvudpersonen som gett kallocainet sitt namn.”

Det är väl motiverat att den här romanen tryckts om många gånger och på många språk. Om du inte redan läst den; ge den fina nyutgåvan en chans. Som komplement till romanen finns i den också några brev skrivna av Karin Boye i samband med publiceringen  och också, som efterord, en essä om Boye av Barbro Gustafsson.

Karin Boyes Kallocain är denna gång utgiven av Lindelöws (2013)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: