Lena Sundström – Spår

[130903] ”En meta-thriller om politik och journalistik”. Så uttryckte Ulrika Knutson det i Kulturnyheternas recension av den här boken. Och så är det. Lena Sundström har gjort ett långt reportage om ett grävande reportage. Historien om hur historien blev till. En spännande och bitvis roande berättelse om hur de grävande journalisterna Sven Bergman, Fredrik Laurin och Joachim Dyfvermark på TV 4:s Kalla fakta avslöjade alla de för Sverige så pinsamma turerna kring utlämningen av två egyptier 2001. En utlämning som bröt mot svensk lag och där flera politiker som Göran Persson, Anna Lindh och Thomas Bodström, deras statssekreterare och kanslister ljög för att skydda sig själva och sina beslut. Trots att det var mycket sannolikt att de två männen skulle dödas eller torteras av Mubaraks regim om de skickades till Egypten gjorde man så – för att gå CIA till mötes.

Det är intressant att se hur envisa journalister kan göra skillnad. Även om det här ändå är en historia med ett ganska sorgligt slut. Lena Sundström väcker också en mängd viktiga frågor med sin skildring. Varför har detta inte utretts? Varför har ingen ställts till svars? Varför vågade ingen säga ifrån? Och hur många fler sådana här historier kan det finnas – som ingen grävt fram?

Lena Sundström visar framför allt på hur viktig journalistik kan vara. Och ger dessutom riklig cred till de journalister som hade uthålligheten, kunskapen och modet att inte släppa ett spår.

Lena Sundströms Spår är utgiven av Natur & Kultur 2013

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: