Fredrik Laurin & Lars Schmidt – Tyst territorium

[131001] Sju reportage om Västsahara. En av höstens två böcker om detta annars så bortglömda område. På denna ökenremsa i Sahara lever 300 000 människor i yttersta armod – hälften i flyktingläger – medan världen tittar åt ett annat håll.

Fredrik Laurin och Lars Schmidts reportagebok handlar om detta land som har en av världens största fyndigheter av fosfat. Som jordbruksindustrin i väst köper av Marocko i strid med FN:s regler.

Västsahara har i närmare fyrtio år slitits sönder av krig, korruption och maktspel. Mannen som har fått jobbet att lösa tvisten: FN:s sändebud Christopher Ross, är uppgiven: ”Ingen har något intresse av att konflikten löses. Folk säger: Låt Mr Ross sköta det. I praktiken betyder det att ingenting händer.”

Författarna har druckit lunchkonjak med marockanske ambassadören, korsat öknen, isotopanalyserat den västsahariska jorden och vandrat på Fiskebäcks villagator för att finna spåren som leder från denna konflikt till svenska matbord, medicinskåp och pensionskassor.

Tyst territorium är en reseberättelse som förklarar sakfrågorna och sätter dem i historiska och politiska sammanhang. Och visar varför denna konflikt angår oss och hur vi medverkar till att den fortsätter.

Tyst territorium är utgiven av bokförlaget Atlas 2013.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: