Vallgren blir Lucifer och byter genre

författarporträtt

[131114] författarporträttCarl-Johan Vallgren är en författare som flera gånger lärt sig olika genrers klichéer och lekt med dem på olika vis. Alltid med stort allvar och med stor framgång. Den här gången har han iklätt sig ett alter ego och under namnet Lucifer påbörjat vad han själv kallar en serie ”noir thrillers”. I den nu aktuella Skuggpojken presenterar han Danny Katz, som enligt löfte skall ta läsaren genom inte åtminstone ytterligare tre titlar.

Skuggpojken tar avstamp i en mardrömslik händelse sommaren 1970. En pappa ska åka tunnelbana med sina två barn, av vilka det minsta sitter i vagn. Den större pojken vill ta trapporna till perrongen, men pappan med barnvagnen måste ta hissen. Han är stressad, för de är sena hem till middagen och den yngste sonen har just vaknat och gnäller. En kvinna erbjuder sig att följa storebror uppför trappan och säger att hon kan vänta med honom tills de andra kommit upp. Pappan tvekar, med i stressen säger han ja. Och när han kommer till perrongen är barnet och kvinnan borta.

Den försvunne sonen återfinns aldrig och händelsen får konsekvenser som sträcker sig långt fram i tiden.

I små bitar får läsaren veta mer om pojken och hans familj, som är rik både på pengar och inflytande. Hans föräldrar hämtar sig aldrig från förlusten och det är en trasig familj som bildar bakgrund till uppväxten för den pojke som blev kvar.

Danny Katz, dras så småningom in i ett händelsförlopp kopplat till den ursprungliga händelsen. Redan på omslaget får läsaren veta att han kommer att vara huvudperson även i kommande böcker. Han är en komplex figur. Föräldralös sedan tidiga tonåren och med ett förflutet som missbrukare och småkriminell. Men han är också en briljant begåvning vad gäller språk och programmering. När han blivit föräldralös placeras han på ett ungdomshem och medan han bor där träffar han Eva, sin stora ungdomsförälskelse och också vännen Jorma. De råkar tillsammans ut för en märklig händelse; efter att Jorma och Danny gjort inbrott på en yacht, med Eva väntande på stranden, köper de heroin för de pengar de kommit över. Jorma lämnar Danny och Eva och när de sedan skjuter heroinet går någonting snett. Heroinet är ovanligt starkt och ingen av dem minns vad som hänt när de dramatiskt vaknar upp igen. De befinner sig då en annan plats, en liten holme och Eva blöder ymnigt från ett antal bett i halsen. Polisen är på plats och Danny grips för misshandel.

Danny döms för dådet och det blir en vändpunkt i hans liv. Han slutar med drogerna och börjar studera. Hans begåvning gör att han blir handplockad till försvarets tolkskola. Där lär han känna Joel Klingberg. Detta är den lillebror vars äldre syskon försvann 1970. En person märkt av sin uppväxt. De blir nära vänner under en period, men kommer sedan ifrån varandra.

Allt detta är bakgrund till den egentliga historia Vallgren/Lucifer berättar. Joel Klingberg, den vuxne mannen, försvinner lika plötsligt som sin bror och hans fru tar kontakt med Danny Katz som i det som blir berättelsens nu, både hunnit avsluta sin karriär i underrättelsetjänsten, återgått till missbruket och rest sig igen för att starta en verksamhet där han bland annat säljer översättningsstjänster.

Hon erbjuder honom pengar för att hjälpa till att leta reda på sin tidigare vän.

Resultatet blir en spännande och relativt rakt berättad thriller med en hel del överraskande inslag. Trådar sträcker sig till Haiti och den folktro som finns där. Delvis är det detta spår som ger det stråk av svärta som den självvalda genrebeteckningen antyder.

Familjen Klingberg har tidvis bott på den karibiska ön och det försvunna barnets far visar sig vara resultatet av en förbindelse mellan farfadern och en av öns svarta kvinnor. En familjeskandal som man försökte gömma undan men som blev tydlig när barnbarnet föddes mörkhyad, trots att fadern inte varit det. Mer bör inte avslöjas här.

Vallgren har genom att klä sig i Lucifers dräkt ännu en gång lyckats fylla en genre som innehåller många givna klyschor med en spänstig berättelse. Rakare berättad än han brukar, men det ingår ju även det i den valda genren.

Det är bara att konstatera att det ska bli intressant att få veta mer om Danny Katz. Det är nog ingen vild gissning att tro att hans egen familjebakgrund kommer att spela en viss roll i kommande berättelser.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Lucifer (Carl-Johan Vallgren)
Skuggpojken
Albert Bonniers förlag 2013

 

Författarporträtt: Caroline Andersson (ngt beskuret) 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: