Välkommen till väskklubben!

[140208] Kabinväskan kan bli din!
Fick ännu ett brev i signalgul färg med denna text på omslaget. Öppna och läs vad du ska göra, stod det också. Man blir ju lite förvirrad. Finns det reklammakare som tror att jag går och längtar efter en röd kabinväska? Och att jag, om jag nu önskar en så hett, inte har en aning om hur jag ska göra för att få tag på en?

Naturligtvis är det inte så. För som ni kanske redan gissat så är det inte reklam för väskor, även om det är lätt att tro, utan för en bokklubb. Vänder jag på kuvertet står det i liten, liten stil att det är Bonniers bokklubb som sänt mig brevet. Kanske väljer de den lilla stilen för att inte skrämma mig från att öppna. För inte kan man väl tro att en tänkbar kund skulle vilja ha böcker?

Varför boklubbar valt just väskor som lockvara är svårt att förstå. Kanske tänkte de från början att det finns en koppling som känns naturlig? Köper man många böcker kanske man behöver någonting att bära dem i? Och kanske har de en from förhoppning om att jag ska köpa så många att jag behöver en rullväska för att dra hem dem från mitt postutlämningsställe?
Dumt.
Så otroligt dumt.

Om inte ens den bokklubb som vill få mig att köpa böcker tror att just böckerna kan locka mig till köp så vet jag inte. Hur ska jag då få förtroende för dem och deras urval?
Jag vill faktiskt hellre ha böcker än en röd väska. Så konstig är jag.

Men jag tror nog, särskilt efter det här och flera andra brev i samma stil, att jag hellre går och köper mina böcker i en bokhandel. Där finns det förhoppningsvis en människa bakom disken som själv gillar böcker och kan ge mig lästips och råd. Och som inte försöker lura in mig i butiken med hjälp av någonting annat, helt irrelevant i sammanhanget.

Ska jag vara ärlig så finns det böcker på bild när jag väl öppnat det gula kuvertet. Men störst bild är det på väskan och min känsla är att det är den som ska göra mig nöjd och lycklig. Böckerna är bara vägen dit. Och om jag inte tycker väskan räcker så kan jag även få en liten skål att lägga godis i.
Nä. Kära bokklubb. Vill jag ha en väska så skaffar jag mig den i väskaffären. Och vill jag ha böcker så… Ja. Ni fattar.

▪ Siri Reuterstrand

Det kom ett brev…

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: