Vilt kaos och yttersta sensibilitet

[140221] American Hustle handlar rakt upp och ned om Göteborg, utan att upphovsmännen har en aning om det!

Det är ruffel och båg och inbördes korruption med verkliga förebilder (från USA) tills man tappar andan och det är genomfört med en dårhumor som man från Amerika känner från bröderna Cohen men som vi själva inte kommit i närheten av sedan Povel Ramels glansdagar.

Det är med andra ord (precis som i TV-filmen Ettor och nollor)  tämligen obegripligt det som sker, men till skillnad från den omständliga inhemska produkten fruktansvärt roligt. Både snuskhumrar och feminister får sitt: de fatala damerna är urringade till navel och stjärt medan männen förlöjligas genom peruker och papiljotter.

Om det har någon högre mening alltsammans är svårt att säga, men är samtidens godtyckligt oöverskådliga makt- och finansförhållanden ett av filmvärldens just nu återkommande teman måste det väl förstås som ett tecken på, att något åt det hållet äger rum i verkligheten också.

Desto allvarligare är den japanska historien Sådan far, sådan son, som tar upp det ohyggliga ämnet om bortbytta barn. Vid sex års ålder upptäcker föräldrarna långsamt, att deras söner inte är deras söner och då de är av mycket olika social härkomst blir problematiken inte bara en fråga om äkta och oäkta familjeband, utan en svår konflikt för berörda parter på många nivåer.

Det vackra i filmen är, att den inte skyggar för de starka känslor som väcks till liv av en situation som aldrig borde inträffat – i det här fallet resultatet av en svartsjuk sköterskas primitiva hämnd på grund av något just dessa familjer inte hade det minsta med att göra.

Det finns svårigheter och trauman knutna till biologiska förutsättningar, som ofta trängs tillbaka till förmån för mer lätthanterliga sociologiska problemställningar, men det hjälper inte. Abortfrågan kommer ständigt upp till förnyad diskussion, förutsättningarna för föräldraskap likaså. Denna film besvarar inte frågorna, försöker inte heller.

Men den ger förutsättningarna för svaren, genom sin ärliga och på det personliga planet raffinerat utskurna skildring av de svårigheter rik som fattig drabbas av, var för sig och i förhållande till varandra, tills problematiken synes finna sin lösning i det enda mänskligt tänkbara: att dessa människor, två par föräldrar och deras barn, måste hitta ett sätt att hantera varandra livet ut för att en förbittrad tredje part inte drog sig för att utsätta dem för det omöjliga.

Juridik, pengar, maktkamp, gråt- och tandagnissel leder ingenvart,  hedervärd mänsklig samvaro innebär emellertid ett förändrat liv där alla kommer till sin rätt, en utmanande upplevelse att få ta del av.

▪ Kjerstin Norén

American Hustle
regi: David O. Russel
USA 2013

Sådan far, sådan son
regi: Hirokazu Kore-eda
Japan 2013

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: