Fantasins seger

[140425] Det uppstår en komisk dialektik när poetisk surrealism på scenen krockar med en mycket ung publiks krassa realism. Masthuggsteatern har haft premiär på en nyskriven pjäs, En katastrof till trädgård, av Lina Ekdahl och den visade sig vara något av en korsning mellan Nalle Lufs och en väntan på Godot.

En katastrof till trädgård är med andra ord en liten föreställning som visar sig ha många lager. Uppsättningen är andra steget i teaterns satsning på temat ”En annan värld” efter framgången med pjäsen ”Alexander och påfågeln” efter en roman av brasilianskan Lygia Bojunga. Hon, liksom Lina Ekdahl, bygger sin historia på fantasins kraft. Det handlar om förväntningar och hur man hanterar besvikelsen, när förväntningarna grusas.

fotoI det här fallet handlar det, rent konkret, om en köksträdgård som inte blev vad de två trädgårdsmästarna på scenen förväntat sig, att skördedagen, som de länge sett fram mot, skulle bli en alldeles speciell dag och inte vilken dag som helst. Nu visar det sig att det går att få vilken dag som helst att bli något alldeles speciellt, om än något helt annat än förväntat, om man bara har fantasi och tar sig tid att vänta.
Helen Hansson och Anders Tolergård spelar de två odlarna med en verbal energi och en fysisk komik som skapar direktkontakt med premiärpubliken, som gärna vill ha ett ord med i laget när de tycker absurditeterna kan ifrågasättas. Det förlösande kommer från en röst som på tidigt stadium recenserar det hela med ett: ”Ni är ju riktigt roliga!” Jag håller med. Eller när en annan röst föreslår, när odlandet visar sig så misslyckat, att de ska ”börja om från början”. I så fall vore det kanske inte fel att lägga till rådet att en odling, precis som mänskligt liv, behöver vård och omsorg också under växandet för att mogna och utvecklas. Går det åt skogen så går det alltid att finna syndabockar. I det här fallet sorken.

Dialogen växlar mellan rappt tal och sång och något däremellan. Och tempot är högt. Kanske är det i globaliseringens namn som dialogen är pepprad med ord också på andra språk, som engelska, tyska, franska, spanska, danska, ryska m m. Men jag har inget minne av att Gösta Knutssons barnboksfigur Nalle Lufs’ försök att plantera en peng för att se om den blev fler fick samma resultat som när de här två odlarna skapar en samling änglar av ett enda änglabokmärke. Fantasins kraft är stor.

▪ Britt Nordberg

Scen: Masthuggsteatern

Pjäs: En katastrof till trädgård av Lina Ekdahl

Uppsättningskoncept: Det konstnärliga teamet

Regi: Rolf Sossna

Scenografi och kostym: Råger Johansson

Maskör: Christine Åström

Bilden: Helen Hansson och Anders Tolergård i En katastrof till trädgård. Foto: Ola Kjelbye

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: