Om djur för de minsta

[140430] Sara Olausson är illustratören som gjorde en fantastisk serietolkning av Barbro Lindgrens böcker om Loranga och Masarin för några år sedan. Nu har hon gjort bild och text i en liten bok för riktigt små barn. Den heter Djuren och består av små rim. Text på ena sidan och bild på den andra. Enkelt, effektivt. Rimmen är lite ojämna. Några lätta att läsa, roliga och ligger fint i munnen, andra lite knöggliga och svåra att få till.

Getingen kan va en dum en.
Det är bäst du stänger munnen.

Inte helt lätt att få att flyta när man läser högt. Det finns många barnböcker som är skrivna på haltande vers men som ändå rinner lätt, men här får i alla fall jag inte riktigt till det. Bättre då med ” Ugglan hoar ho ho ho. Har små ungar i sitt bo”

Jag har lite svårt med upplägget också. Flera av rimmen handlar om hur djuren låter. Och tvååringen tyckte det var väldigt kul. Men. Han ville ju att det skulle vara så hela vägen. Han tappade koncentrationen när det plötsligt handlade om annat. Det är också en lite konstig blandning av realism och fantasi. Själv hade jag nog valt att renodla.

Bilderna är däremot klockrena hela vägen. Personliga, kul och snygga. Klara vänliga färger och ett skenbart nonchalant maner. Bäst gillar jag giraffen som är så hög att hen äter av molnen.

Så trots lite motstånd när jag läste högt, ger jag och tvååringen jag provläst för tummen upp. Tvååringen bläddrade på egen hand och stannade på flera bilder länge, länge. Fyraåringen som hängde runt tyckte dock det var för snällt. Han vill ha djur med klor som är ”köttätare” just nu. Helst så läskiga som möjligt. Och så är det inte här. Tigern har visserligen klor, men nä… ”Tigern morrar grr grr grr – Farligt, farligt brr brr brr” skrämmer inte en fyraåring, precis. Men han är knappast målgruppen. För mindre barn finns, trots mina invändningar, en hel del kul att hämta.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Sara Olausson (text & bild)
Djuren
Urax förlag 2014

 

Litet smakprov hittar du på förlagets hemsida

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: