Anna Larsdotter – Stig Lindberg. Människan, formgivaren

[140525] Stig Lindberg är en av våra mest kända formgivare. Man brukar säga att Per Albin Hansson byggde det svenska folkhemmet, att Lena Larsson inredde det – och kanske bör man tillägga att Stig Lindberg dekorerade det? Hans mönster och dekorer är vida kända, och den som inte sett hans porslin eller tygmönster har kanske ändå har sett hans illustrationer som bland annat pryder Lennart Hellsings böcker om Krakel Spektakel och kusin Vitamin.

50-tals nostalgin har gett inredningsprylar från den här tiden en kraftig revival. Och alla som samlar på serviser som ”Spisa ribb” och ”berså” kan i den här boken av journalisten Anna Larsdotter lära sig mer om Stig Lindberg, men även om den tid han verkade i.

Anna Larsdotter, som enligt egen utsago inte är speciellt intresserad av formgivning,  har gjort ett gediget researcharbete och även den som redan vet mycket om ämnet kan säkert hitta nyheter i texten som är skriven närmast som ett långt reportage. Dvs med journalistens, skenbart, lätta anslag.

Stig Lindberg. Människan. Formgivaren. är utgiven av Historiska Media 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: