Relationer och mysrys för slukaråldern

[140808] Ett höstlov. En teaterkurs. En gammal teater. Det är vad som behövs för att få till en lagom nervpirrande stämning i en bok för 9-13 åringar. Ingelin Angerborn har skrivit flera böcker för den här åldersgruppen och de brukar gå hem. Inte mindre än tre gånger har hon välförtjänt vunnit Bokjuryns (de unga bokläsarnas) egen omröstning.

Hon träffar rätt ton. Det är det som är hennes styrka. Historierna har ett självklart språk och böckerna handlar ofta om relationer på en nivå som inte känns tillrättalagd och de har alltid ett konsekvent barnperspektiv.

I Hjärta av damm är det Gabriella som ska gå på teaterkurs på lovet. Kompisen Tove har hoppat av och Gabriella går motvillig och nervöst dit på egen hand. Det blir ett spännande och roligt lov. Men också otäckt bitvis. En teater med mörka vrår är en tacksam miljö för en spökhistoria och Ingelin Angerborn utnyttjar den väl. Här finns ett rekvisitaförråd med en docka som ser märkligt levande ut och en vind dit man inte får gå – men där det ändå lyser ibland. Och vem är egentligen den där Rebecka som aldrig kommer till repetitionerna?

Den som gillat Ingelin Anderborns tidigare spökhistorier som exempelvis Sorgfjäril, Rum 215 och Tredje tecknet blir inte besviken den här gången heller.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
Ingelin Angerborn
Hjärta av damm
Rabén & Sjögren 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: