Tungviktare för barn

[140830] Det här är en rejäl bok. Stor tung och viktig. Och gul. Kanske är det solen som lyser? Nu har Bonnier Carlsén samlat Ulf Nilsson och Eva Erikssons gemensamma produktion i en volym. En fantastisk present till de som får barn nu och kanske läste en del av de här sagorna när de själva var barn.

Det är mer än trettio år sedan de gav ut sin första gemensamma bok, Älskade lilla gris. Ulf Nilsson skrev (som han alltid gör) lite småroligt och sorgligt samtidigt. Och Eva Eriksson satte bilder till så att man verkligen förstod hur jobbigt det blev när barnens älskade husdjursgris växte ur badkaret. Det hjälpte inte med ”Piggelin och Fräsedin för grisar med problem”. Lösningen blev att grisen fick flytta hemifrån ut till det vilda fria livet. Ett både lyckligt och sorgligt slut på en gång. En fantastisk bok som lästs många gånger hemma hos mig och mina barn och hos många andra.

Som tur var slog de här begåvade upphovsmännen (Öh. Ja. Men det heter ju så.) ihop sina påsar fler gånger. I den här samlingsvolmen ingår förutom Älskade lilla gris tolv berättelser som tidigare funnits i bokform och så en till, tidigare opublicerad.

Här finns flera av mina favoriter. Ensam mullvad på en scen (bara titeln!) och Lilla syster kanin eller berättelsen om den feta Näktergalen (med tänkvärdheter som att den som ska ta hand om en liten alltid måste vara beredd t sova i springan). Sorgliga Alla döda små djur och den nästan skräckflimsotäcka När vi var ensamma i världen.
Alla med Eva Erikssons fantastiska bilder. Ingen kan teckna fulsöta barn som hon eller fånga ansiktsuttrycket hos en som spottar kärnor. Man behöver egentligen inte läsa om den olyckliga grisen. Det räcker att se på bilderna, så förstår man.

Ja, nu förstår ju ni varför man måste ha den här tjocka boken. Enda nackdelen är att om man använder den för att läsa kvällssagor och somnar med den framför sig, så kan man få ont i pannan. Men det kan det vara värt.
Förutom de fjorton berättelserna finns i Hej igen också en liten inledning och en avslutning där författarna berättar om sitt samarbete. Ganska kul läsning det också.

▪ Siri Reuterstrand

Bokomslag
Ulf Nilsson
Eva Eriksson
Hej igen!
Samlade sagor

Bonnier Carlsén 2014

I Hej igen! ingår följande 14 berättelser:
Lilla syster Kanin eller berättelsen om den Feta Näktergalen, Älskade lilla gris, Lilla syster Kanin går alldeles vilse, Alla döda små djur, Lilla syster Kanin blir jagad av en räv, Fem feta cirkusgrisar, Lilla syster Kanin badar i det stora havet, När vi var ensamma i världen, Den fräcka kråkan, Farmors alla pengar, Lilla syster Kanin och alla hennes vänner, En dag med mössens brandkår, Ensam mullvad på en scen, Ett litet ingenting.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: