En magisk vardagshistoria

[140914] författarfotoAstrid är tolv år bor med sin pappa och sin lillebror Josef någonstans i en stad i Sverige. Mamma har flyttat ihop med en ny man. Astrid har det väl ganska bra. Duktig på att spela piano och kanske lite ensam i skolan. Men inte mobbad som Henrietta.

Tamati bor med sin familj på Nya Zeeland. Han har flera småsyskon, en pappa som arbetar som lärare, en mamma som är hemma med minsta lillebror och en farfar som hoppas att Tamati en gång ska bli en kaiãrahi, en stor ledare.
Astrid och Tamati är tidstvillingar. Födda i exakt samma sekund men på varsin plats i världen.

”Varje år föds det ungefär 140 miljoner nya barn, stod det på Wikipedia. Om man delar 140 miljoner med 365 dagar, sedan med 24 timmar, sedan med 60 minuter och till sist med 60 sekunder får man sju.” räknar Tamati ut när hans farfar berättat för honom att det är möjligt att göra tidsresor – och på så vis besöka sina tidstvillingar. Han inser att det nog är några som dör i förtid i svält, sjukdomar olyckor eller krig. Men kanske finns det någon eller några kvar som han skulle kunna kommunicera med? Och plötsligt en natt så lyckas han. När Astrid vaknar är han där. Först tror hon att hon drömmer och sedan att hon sett ett spöke.

I början kan Tamati bara hålla sig kvar en kort stund, men så småningom går det bättre och långsamt lär de två känna varandra. Till slut lär sig också Astrid hur man gör och kan besöka Tamati i hans del av världen.

Trots det stora avståndet är deras liv inte så olika. De har båda sitt att kämpa med, i skolan och privat. Att ha någon att prata med på nätterna visar sig vara ganska skönt. De ger varandra råd och stöd. Det handlar om mobbing, skolarbete, ambitioner och om att våga vara sig själv. Berättelsen innehåller också några dramatiska vändpunkter, som inte går att avslöja utan att förstöra för den som tänker läsa.

Det är en fin historia som i grunden mest handlar om vardag och problem de flesta kan känna igen sig i, men den har ett spännande magiskt grundtema.
En bok som kanske borde läsas av fler än den tilltänkta målgruppen på 9-12 år.

Tidstvillingarna är ett samarbete över gränserna mellan svenske Arne Norlin och den Nya Zeeländska författaren Sally Astridge. Arne Norlin är en mycket rutinerad barnboksförfattare och är kanske mest känd för sina böcker om Nussekudden och om Halvan. För Sally Astridge är Tidstvillingarna den första boken i barnboksgenren. På många sätt en mycket lyckad bok, men kanske underskattar den sina läsare ibland och blir lite för övertydlig i sina pedagogiska ambitioner och aningen för enkel i språket. Det är dock mest randanmäkningar och ingenting som ska avhålla er från läsning. Själv försjunker jag i fantasier över om jag själv kan ha någon tidstvilling någonstans.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
Sally Astridge
Arne Norlin
Tidstvillingarna
Bokförlaget Känguru 2014

Författarfoto: Bruce Astridge

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: