Ödesdagar för kulturtidskrifter

Per Bill, kulturutskottets ordförande (M).

[141216] Per Bill, kulturutskottets ordförande (M).Just som vi skalade mandel till fredagsglöggen kvällen före lucia kom beskedet att Alliansen i sin nu antagna budget för nästa år preciserat sina sänkningar av kulturanslaget. Man föreslår att stödet till kulturtidskrifterna sänks med tre fjärdedelar. Tjoff.

Det spreds en förlamande skräckkänsla bland kulturtidskriftsredaktörerna i landet, kunde man snabbt avläsa i sociala medier och bloggar. Beslutet ska klubbas i denna vecka. Hinner man göra något åt saken?

Upprördheten växte även hos andra kulturintresserade personer som kontaktade Siri Reuterstrand som är ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, förutom att vara redaktör för Alba. De startade under helgen ett upprop till stöd för kulturtidskrifterna, med bland andra Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Sen kom uppbackningen från kulturpersoner av olika slag, som Lars Gustafsson.

Uppmärksamheten kring beslutet från kulturutskottet kom som en överraskning för många politiker. Förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth kritiserade förslaget och såg sig själv som ett föredöme bland borgare under sin tid som minister. Under hennes åtta år som kulturminister blev det inga sänkningar av stödet till kulturtidskrifter men heller inga höjningar. I praktiken dock en sänkning på grund av inflationen.

Så blev kultur till slut en het politisk potatis och en kandidat till valfråga inför nyvalet i slutet av mars. Problemet för kulturtidskrifterna hotar dock att kvarstå. Hur ska de överleva trots vackra ord om idédebatt och demokrati om Alliansen samtidigt rycker bort det ekonomiska stödet? I slutet av veckan vet vi mer. Ge gärna ditt stöd för kulturtidskrifterna på

http://www.skrivunder.com/radda_kulturtidskriftsstodet

▪ Christer Wigerfelt

Vinjettbild: Per Bill (M), ordf i riksdagens kulturutskott.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: