Girl power och magi

[150323] En kille begår självmord på en av skolans toaletter. Strax därefter kallas sex flickor, som inte har någon direkt koppling till varandra, genom en profetia till den lilla stadens övergivna folkpark. Där får de reda på att de är de utvalda som skall rädda världen – i egenskap av häxor.

Det skapas en obehaglig inledning i den första delen av den bästsäljande Engelsfors-triologin. Cirkeln, som är den första delen, har med en imponerande budget fått med både budskap och påkostade specialeffekter som utspelar sig i den vackra svenska Bergslagen.

Engelsfors-triologin såldes i ett flertal länder innan den ens gavs ut i Sverige, ännu ett fantasy fenomen för tonåringar, en svensk Harry Potter? Så långt skall vi inte sträcka oss men den är ett tappert försök i den svårt konkurrerande genren, där amerikanska kassasuccéer ligger i topp.

Cirkeln har alla möjligheter för att bli den ultimata svenska tonårsfantasyn med tanke på att bakom manuset står de båda originalförfattarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Samt att Benny Andersson och hans son finns med genom filmbolaget RMV Film och att Benny även skrivit musiken, som i sig är en säker succé.

Tyvärr är manuset bristfälligt på många sätt. De unga debuterande skådespelarna gör egentligen mycket imponerande rollprestationer med de förutsättningar de fått. För manuset skapar en ständig stelhet mellan karaktärerna och är på gränsen till det skrattretande ibland. Som mest komiskt blir det, när Ruth Vega Fernandez, som spelar rektorn på skolanmycket allvarligt skall förklara hur den magiska världen ser ut och fungerar. Då blir det lite väl mycket bokmanus över det hela. Även Sverrir Gudnadsson, som precis vunnit en Guldbagge, får alldeles för lite utrymme för kvalitet även om han har sina ljusglimtar.

Mycket mer spänning blir det inte. Men Cirkeln har ändå det typiska budskapet, där det finns en klar riktning mot en tonårings ständiga problematik kring utanförskap och vänskap, vilket skickligt speglas genom de sex kvinnliga skådespelarna, vilket lyfter filmen. Den starka vänskapen mellan tjejerna skapar ett annat djup i Cirkeln än frågan om vem som skall bli kär i vem. Det håller genom hela filmens och det är det som gör den intressant.

Med den fantastiska grund och solida budget som Cirkeln haft borde man kunnat leverera ännu mera kemi skådespelarna emellan. Det blir för mycket fokus på fräcka specialeffekter, som blir meningslösa med ett manus som inte på långa vägar håller måttet.

▪ Klara Byström

Cirkeln
Regi: Levan Akin
RMV Film
Sverige 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: