Finlands sak är svår

[150530] Situationen är svår, vi kan inte skuldsätta oss mer, säger Finlands nye premiärminister Juha Sipilä, Centern. Finlands nye utrikesminister Timo Soini, Sannfinländarna säger i sin tur att ”Nedskärningarna gäller alla i samhället”. Oppositionen är av en annan åsikt. Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne säger att programmet går ut över låginkomsttagarna, barnfamiljerna, de arbetslösa och pensionärerna. De grönas ordförande Ville Niinistö säger att vi inte har sett så stora nedskärningar sen 1990-talet. Han säger också att de fattiga i Finland och världen drabbas – också biståndet skärs ned.

Nedskärningarna kommer att vara på 4 miljarder euro i slutet av regeringsperioden. De största besparingarna ska göras i statens – och kommunernas utgifter. Mest dras det ned på socialförsäkringar och utbildning. Utbildningssektorn ska spara 550 miljoner euro och socialförsäkringarna ska minskas med 800 miljoner euro. Arbetslöshetsersättningen ska minskas med 200 miljoner euro.

Finlands regering är utsedd. Centern får sex ministerposter, Sannfinländarna fyra och Samlingspartiet fyra. Premiärministern Juha Sipilä var ju självklar efter Centerns seger i valet. Mer oväntat är att Sannfinländarnas Timo Soini blev utrikesminister. Soini har förklarat att hans passion för utrikespolitik gjorde att han valde just utrikesministerposten. Alexander Stubb, Samlingspartiet får den otacksamma uppgiften att som finansminister genomföra de besparingar regeringen lovat att göra. Det finns de som spekulerar i att Timo Soini inte ville bli finansminister för att han inte ville bli ansvarig för nedskärningarna i välfärden.

Frågan om Finlands tvåspråkighet hamnar under Justitie- och arbetsministeriet, som leds av en Sannfinländare. Sannfinländarna är ett parti som uttryckligen vill slopa den obligatoriska skolsvenskan. Alexander Stubb har betonat att regeringen värnar om tvåspråkigheten i Finland men på finlandssvenskt håll är man orolig för utvecklingen.

Kulturen kommer också att få spara mycket, universiteten likaså och i skolan är man rädd för att klasserna kommer att bli större. Jag undrar vad en laestadian som premiärminister kommer att göra, kommer hans tro att synas i den politik han kommer att bedriva? Och hur kommer det att se ut med en utrikesminister som tillhör partiet Sannfinländarna? Vilken bild av Finland kommer utrikesminister Timo Soini att ge världen? Och sist men inte minst hur kommer nedskärningarna att drabba de minst beställda? Ska regeringen ta Finland ur krisen som de säger att de ska göra? Jag har bara en massa frågor vad gäller läget i Finland, inga bra svar. Lek med tanken att Sverige skulle ha en regering bestående av Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är en realitet i dagens Finland. Verkligen inget att avundas. Situationen i Finland är svår.

Tuula Polojärvi 2015-05-28
Källor: Hallitus leikkaa ”kaikilta” – eniten sosiallietuuksista ja koulutuksesta, Katja Boxberg HS 2015-05-27
Soini slipper det tunga ansvaret, Susanna Ginman, HBL 2015-02-27
Oppositionspartier : Ökade orättvisor, YLE.fi 2015-05-27

▪ Tuula Poolojärvi
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: