Vardaglig skräck

författarporträtt

[151026] författarporträttRörelsen är en fristående berättelse, som hänger tätt i hop med Ajvide Lindqvists förra bok Himmelstrand. Här finns samma oändliga gröna gräsmatta och blå himmel och vi får förklaringen till de skuggfigurer som då syntes i kanten av fältet. Men här finns framförallt en sunkig liten mörk etta på Luntmakargatan i Stockholm. Granne med Brunkebergstunneln. Och här finns gårdens tvättstuga och det gemensamma duschrummet där en hemlighet döljer sig.

Hösten 1985 flyttar John Lindqvist in i den lilla lägenheten. Han tänker att han kanske kan försörja sig som restaurangtrollkarl, men det går sådär … För spänningens skull och för att han har dåligt med pengar snattar han. En dag åker han fast och får tillbringa en natt i häkte. Under natten händer någonting. En märklig rörelse. När John återvänder hem faller fåglar från himlen och hans grannar beter sig underligt.

Hemligheten i duschrummet för grannarna samman i en märklig gemenskap som han inte kan hålla sig ifrån.
Det är svårt att berätta om hemligheten utan förstöra läsupplevelsen, men den består av blod, våra innersta önskningar och ett badkar fyllt av någonting svart slajmliknande som är en port till en annan värld. Allt detta är på något mystiskt vis kopplat till en obehaglig barndomsupplevelse som John haft, Brunkebergstunneln och dessutom till mordet på Olof Palme. Ett mord som kanske berodde på människors längtan efter gemenskap.

Blandningen av vanlig vardag och sättet att använda sig av självbiografiska inslag blandat med andra verkliga händelser är ett effektivt sätt att få mig som läsare att svälja de övernaturliga delarna av berättelsen. Som vanligt berättar John Ajvide Lindqvist på ett enkelt och precist sätt, med ett språk som får mig att tro på det som händer. Det är inte förrän efteråt som jag verkligen slås av det orimliga i det hela. Precis så som skickligt gjorda skräckberättelser ska vara.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag
John Ajvide Lindqvist
Rörelsen
Den andra platsen

Ordfront förlag 2015

Ajvide Lindqvists hemsida kan du läsa mer om Rörelsen och se en liten reklamfilm för den.
Det finns också en intervju om boken från årets bokmässa att titta på.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: