Listigt byggd bladvändare

[151031] författarporträtt Renée HuttonEn kväll hittar Catherine en bok vid sitt nattduksbord. Hon vet inte var den kommer ifrån. Den avslöjar en mörk hemlighet, som hon burit på i många års tid och den avslutas med en skoningslös hämnd.
Detta är upptakten till en psykologisk thriller, med snabba vändningar, som inte släpper taget om läsaren förrän sista ordet är läst.

Disclaimer handlar om flera människors öden och om det förflutnas skuggor och hemligheter.
Catherine Ravenscroft lever ett framgångsrikt och stabilt liv med sin make Robert och deras vuxna son Nicholas. När den mystiska boken ”The perfect Stranger” dyker upp tappar Catherine fotfästet. För att skydda den hemlighet hon burit på under så många år har lögnen blivit en metod att upprätthålla en fasad. En fasad som i alla år hindrat henne från att vara den mor och maka hon önskat att vara, men inte haft förmåga till. Det är någon som vill hämnas och det är inte endast hennes liv som är i fara. Snart cirkulerar ”The perfect Stranger” även hos hennes man, son och arbetskamrater. I den visar det sig att Catherine är någon annan än den de tror att hon är. Oerhörda konsekvenser väntar innan sanningen är ute i ljuset.

Men det finns också en till central karaktär i Disclaimer. Det är pensionären Stephen Brigstocke. För 20 år sedan dog hans son och för tio år sedan förlorade han även sin fru Nancy. Stephen vill vara nära Nancy och har ofta på sig hennes favoritkofta och han känner hennes ständiga närvaro. Det är Nancy som ger honom vägvisning och när han finner undangömda fotografier lyder han Nancys order. Han måste föra fram sanningen i ljuset för Nancys skull och han är villig att gå hur långt som helst för sin saknade fru och döda son.

Fiendens ansikte skiftar färg och blir skevt. Vem är offer och vem är hjälte? Olika människor med olika perspektiv vaggar in läsaren i ett nät av sanningar och lögner. När luppen lyser över spindelnätet kan svaren till synes bli tydliga, men istället har läsaren gått vilse in i ett dunkelt mörker. Ett mörker där vi leds fram av den som mist sitt barn, som söker efter begriplighet och tröst, men i sorgen inte längre kan se skillnaden mellan upp och ner, rätt och fel. Sorgen förblindar verkligheten och sätter andras liv på spel.

Detta är Renée Knights debut. Hon har tidigare jobbat som dokumentärfilmsregissör och manusförfattare för brittisk tv. Disclaimer har redan översatts till 25 olika språk och filmrättigheterna har sålts till Hollywood. Knight har lyckats skriva en spännande bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Språket är rappt och det är korta kapitel. Disclaimer tar snabba oväntade vändningar och överraskar. När jag tror mig ha fått grepp om hur saker faktiskt ligger till så välts sanningen på ända igen och jag borde ha förstått, men berättelsen är listigare än jag.

▪ Helena Jirenfelt

b
Renée Knight
Disclaimer
Översätt. Maria Bodner Gröön
Etta förlag (Sekwa) 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: