En bok till tröst och stöd

Ann-Katrine Engström

[160110] Det här är en diktbok om att vara lillasyster till en bror som dog i mammas mage. Författaren har själv förtjänstfullt illustrerat sin text och en andra upplaga av boken släpptes i december 2015.

Ann-Katrine Engström har även tidigare gett ut en bok i samma format med titeln ”Mamman och fröet” som handlar om en kvinna som blivit gravid genom insemination. På ett pedagogiskt sätt berättat för små barn om bäbisar som föds utan att en pappa gjort mamman med barn.

Men i ”En fjäril på min kofta” skriver hon om en tragedi med verklig bakgrund, som drabbat en närstående till henne. Det är berättat ur en lillasysters perspektiv eftersom hon kom till världen några år efter att mellanbrodern dog i mammans mage men fick födas fram på naturlig väg. Man förstår vilken ångest det måste ha skapat hos modern, men även hos övriga familjen.
Anslaget är klassiskt i berättartonen:

”Det var en gång en Lillasyster.
Hon var minst i familjen fast hon hördes mest.
Hennes röst var helt enkelt bäst.”

Att det är rimsaga gör det anpassat för barn och dessutom lättar det upp det allvarliga händelseförloppet.

”I hennes familj syntes en mamma, en pappa, Storasyster och Lillasyster själv. Men där fanns någon mer. Var de verkligen fler?”

Varje år dör omkring 450 barn i Sverige innan de föds. Föräldrar och syskon behöver stöttning i denna ofattbara sorg. Så tio procent av intäkterna för ”En fjäril på min kofta” går till Spädbarnsfondens stödverksamhet för familjer som mist ett barn.

”Vi firar mellanbrors födelsedag.
Fast han kan ju inte äta tårta som jag. Kalas är nog det bästa jag vet.
Vi går till graven med ballong och paket. Alla säger grattis och jag
sjunger högt så det låter. Jag tror att han blir glad fastän vi gråter.”

Boken är inbunden i hårt omslag och sagan berättas på 25 sidor. Det är starka färger i illustrationerna och form, färg och design har gjorts av Mario Tomio.

Den avslutande meningen rör mig till tårar:

”När vi pratar, tänker och minns
kan jag känna att min bror faktiskt finns.”

▪ Leif Wilehag

bokomslag

Ann-Katrine Engström
En fjäril på min kofta
Konst & Krumelurer bokförlag 2014
(nyutgåva december 2015)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: