Gillian Flynn – En sån som du

[160126] En sån som du är en fristående novell, publicerad i en läcker liten bok i danskt band. Endast dryga femtio sidor och ett format som lätt går ner i en ficka eller en väska. Novellen har belönats med 2015 års Edgar Award for Best Short Story.

Det är märkligt hur mycket som kan få plats. Storyn skulle räcka till en fullroman. Berättarjaget med en trasig uppväxt tillsammans med en mamma som lärde henne att tigga sig fram. Hennes nuvarande jobb på ”Anden i handen” som förutom hemsnickrade spådomar och auraläsning även erbjuder avrunkningar i rummen bakom den rökelsedoftande fasaden. Och så den huvudsakliga historien om hur hon ska försöka tjäna en hacka genom att ”rena” en klients hus med hjälp av örter och påhittade dekokter.
Flynn snuddar vid flera genrer. Ibland är det nästan komiskt, som i beskrivningen av arbetsskadan i form av av sliten handled. Ibland är det riktigt otäckt. Ett hotfullt hus och klientens styvson som hotar med döden om hon inte håller sig därifrån. Flynn hinner också att på sitt vanliga sätt vända och vrida på karaktärerna. Alla som läst någon bok av henne vet att människor sällan är de de verkar vara.

En ganska hisnande färd i det kompakta formatet. En läsning som rekommenderas alla som ska åka tåg, eller bara har en stund över.

En sån som du är utgiven av Albert Bonniers Förlag i december 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: