För den som tröttnat på de vanliga trollkarlarna

[160207] Det här en ungdomsroman som utspelar sig i norra Sverige. Den blandar realism och fantasy och kryddar med en stor nypa samisk kultur. Författaren har stora visioner: urbefolkningens undertryckande, rasism och gammal tro blandas och presenteras på ett sätt som känns aktuellt.

Det är vanskligt att läsa böcker som ligger nära ens egna intresseområden. Jag var en smula nervös innan jag började läsa den här. Förhandsinformationen gav vid handen att det handlar om en ung flicka som reser till Sveriges norra del och där möter sin döda mors kultur: den samiska. Det är också mycket tydligt en fantasy, och redan i början av boken händer övernaturliga saker som på ett fint sätt motar in läsaren i den där zonen, där allt är möjligt och det oväntade legio.

Men nervös var jag. För jag älskar att läsa om schamaner och deras troskomplex. Det hade jag inte behövt vara. Jag älskar nämligen den religionshistoria som liksom andas en pust av gamla böcker över de här sidorna. Och jag älskar att författaren tar sin karaktär på allvar, trots att hon är en sextonårig tjej med ett konstigt öga.

Boken handlar alltså om Aili som flyttar till sin morfar och hans mor. De bor i en sameby som styrs av den enerverande Ivvar. Aili får också nästan direkt möta den rasism som drabbar urbefolkningar världen över. Och Aili har krafter, såklart. Hennes mor är död och själv är hon en utvald.

Fantasystråket känns rätt så ordinärt. Den utvalda, underdogen, den som ska rädda sitt folk från faror. Och som möter oväntat motstånd, och oväntad hjälp. Ailis krafter är också av den typen som får mig att tänka på teveserier. Det är ljusblixtar och visuella effekter. Där blir jag en liten smula trött.

Men det boken har annars är fräschör. Den känns ny och rolig och vackert komponerad, Aili är en person med en tydlig röst. Samernas kultur blir förklarad utan att bli platt. Och som läsare slukar jag boken. Det här är en historia som jag kan rekommendera alla som vill läsa något spännande men hunnit lessna på de vanliga trollkarlarna och dystopierna. Den förtjänar en stor läsekrets.

▪ Elisabeth Östnäs

bokomslag
Charlotte Cederlund
Middagsmörker
Opal 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: