Expressivt och roligt om makt

[160219] Två för Regionteater Väst nya skådespelarfynd, Andrea Björkholm och Elin Söderquist, gestaltar med expressiv energi och absurd humor en rad situationer ur livet och ställer frågor om makt. Om makt är något allom givet och hur man i så fall använder den. Eller är det en dröm att vem som helst kan utöva makt?

Frågor av den typen ställs i en av nykomlingarna i Regionteater Västs repertoar, pjäsen Maktdröm. Det är ännu en föreställning som kommit till i en strävan, så som den danske författaren och kritikern Georg Brandes en gång hävdade, att ”sätta problemer under debatt”. Idéer som också anammades av såväl Ibsen som Strindberg. Men klassiker göre sig icke längre besvär. Inom den svenska barn- och ungdomsteatern har man i det syftet anammat en ohanterlig definition som ”devising”. Det kan betyda lite vad som helst men kortfattat att det är något nyskapat utifrån en aktuell problematik och format i en kollektiv process. Det är en metod som spridit sig som en löpeld inom framför allt den teatervärld som vänder sig till barn och ungdomar i en strävan att stärka teaterns roll i samhället. Och pjäsen Maktdröm är långt ifrån den enda som tillkommit, vars tema är makten att påverka.

bild ur föreställningen

En brännande aktuell fråga i dagsläget är att allt fler länders makthavare försöker skärpa sina tryck- och yttrandefrihetslagar och därmed ta stryptag på den fria debatten, som vi i Sverige ännu ser som en självklarhet. Men hur länge? Hjärnan bakom manuset till Maktdröm, Astrid Menasanch Tobieson, har själv fått känna av det hårdnande klimatet i sitt möderneland Spanien, genom att ha skrivit kritiska artiklar om den antidemokratiska utvecklingen där. Där som i Polen och Ungern tycks utvecklingen gå mot skärpta lagar när det gäller yttranden och handlingar som motarbetar den ”goda bilden av landet”, typ demonstrationer och kritiska debattartiklar. Den här pjäsen, som hon är huvudförfattare till, handlar framför allt om civilkurage, mer om mod än om makt. De scener som utspelas skildrar bland annat hur en kvinna blockerar dörrarna på ett tåg till Göteborg till dess en ung medpassagerare, som slängts av tåget i brist på biljett, släpps ombord igen. Vidare berättar de om hur en 15-åring tar familjens segelbåt för att hjälpa människor på flykt över Öresund till Sverige. Ett annat exempel tycks hämtat från en utställning i Konsthallen på Bohusläns museum 2015. En installation av den spanske konstnären Fernando Sanchez Castillo handlar om den unga man, kallad Tankman, som ensam gick och ställde sig framför en konvoj av stridsvagnar på Himmelska Fridens torg 1989 där tusentals fredligt demonstrerande studenter dödades.

Andrea Björkholm och Elin Söderquist spelar upp olika situationer med en extrem utlevelse och ett dynamiskt samspel, som tycks format av bådas tidigare erfarenheter av expressiv och debattskapande teater. Högstadieelever i Västra Götaland kan se fram emot en både välspelad, underhållande och tankeväckande teatertimme och själva pröva på att ta ställning i frågan om vi alla har makt att påverka.

▪ Britt Nordberg

Pjäs: Maktdröm
Manus: Astrid Menasanch Tobieson i samarbete med Elin Söderquist och Andrea Björkholm samt produktionsteam
Regi: Astrid Menasanch Tobieson
Scenografi, kostym o ljus: Johan Rödström
Medverkande: Andrea Björkholm och Elin Söderquist
Regionteater Väst Uddevalla

Bild: Andrea Björkholm och Elin Söderquist i Regionteater Västs nya pjäs Maktdröm. Foto: Lina Ikse

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: